【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
清除暗粒要酸類(慢),要快只能出去做hydrafacial/ aquapeel,千其唔好針清!

如果你係keep 住出新既暗粒咁應該係有野用錯了,但我估唔到係邊樣

逐樣停試下
首先我自己覺得differin去紅印效果唔太明顯,對我嚟講佢比較係屬於令皮膚出少咗瘡同粒粒所以長遠嚟講冇咁多紅印

如果主要想去紅印我覺得主力用壬二酸同高濃度vc比較effective (例如dermacept c25 / niod elan)
可以同時用傳明酸

另外differin本身都要一段時間先會見效,你一月開始用我諗而家先會開始feel到有改善
如果過多一段時間都冇可以試下用高濃度少少(0.3%)嘅retinol
我用咗大半年左右覺得我自己塊面都係有啲位用retinol好過用differin, 又有啲位要用differin先得

Tiger cream我自己覺得有啲焗,適合敏感發炎急救但就冇咁適合日日用
太焗都係比較易出粒粒
如果中/油性皮膚可以試curel基本嗰隻cream
如果乾性可以試下minon moist charge cream
記得有呢個廣告
打電話去
唔試卸妝乳?
咁多位巴絲有冇卸妝油介紹?懶得分開用兩隻卸妝水
想請教一下自己skincare routine可以點改進
應該算係混油肌 以前食過A酸之後變得易敏感左
T字位會出油 其他位比較乾
面頰同鼻毛孔較粗大
額頭有暗粒
周不時會生白頭粉刺同暗瘡
皮膚好易紅 有時大力啲按壓到皮膚都會紅 但退得好快
面頰就長期有少少紅咁

平時skincare程序比較少 唔敢用太多野

朝早:cerave sa洗面 -> anr -> babor balancing cream -> 嘉丹防曬

夜:cerave sa洗面 -> anr -> babor balancing cream

考慮緊入手factiv pha / neutrogena retinol 同factiv hya3

唔該曬
我有curel 最基本隻cream,等我試下停tiger先,再唔得先再遂樣試 壬二酸果酸同A酸都暫時keep住先
呢個冇諗過,邊一隻推薦?可以試下
我都想請教一下下面有啲咩可以改進

我最大煩惱係我左眼肚底成日都出油脂粒 (右眼冇事)
已經停左我支眼霜但好似都冇咩改善
暗粒黑頭都比較多
到冬天乾燥啲嘅時候塊面就會好多細紋
所以懷疑自己係乾性皮膚但唔肯定
因為同時都易出暗瘡(唇,下巴,1-2粒)
有時都分唔到係熱氣定用錯嘢,因為佢又唔會keep住有1-2星期好返又出過咁
感覺皮膚都好易敏感 用錯野好容易會紅

戶外活動L, 成日都要曬

朝早:清水洗面 + Elixier Lotion (II) + Elixier Cream (II) > Allie for face防曬 / Anessa防曬

夜晚:Chacott 落妝水 + Curel 泡泡洗面 / Suisai酵素粉(粉隔1-2日用)+ Elixier Lotion (II) + Keihl’s Dark Spot Solutions + Elixier Cream (II)

麻煩晒
咁啱用緊兩隻都係個懶人包有出現

用緊牛乳石鹼呢隻
https://www.cow-mutenka-fc.jp/detaile.html#detaile04
日本買平好多,同牌仲有卸妝油不過我未試過,喺我身上冇致粉刺情況

仲有用la roche posay呢隻
https://www.escentual.com/la-roche-posay/larocheposay215/
懶人包話免沖洗,我自己使用習慣係都會照沖洗
呢隻我都冇致粉刺情況出現

另外我以前係用avene 3in1嗰隻,雖然有香料但係使用感良好,用左成十枝,但係佢貌似喺海外停售左香港又賣得太貴我就冇再用

都睇過有人推muji嗰隻,自己睇過成份覺得唔夠單純就冇試到,絲打都可以望望
用左兩個月都冇效就應該唔啱你 控油黎講可以平平地試下the ordinary枝niacinamide
係咪可以朝早搽?
2個月後去日本買Cow Brand試下先
題外話,之前買左佢隻洗頭水試,唔貴而且幾好用
Niacinamide 10% + Zinc 1% 上面好笠, 你平時點用?
佢隻洗頭水好似都係冇香料,唔知會唔會遮唔到我陣肥毒味
我最近都買咗嚟用
佢質地比較厚
但好快吸收晒
可以 但我唔會因為撞左我隻防曬 會起碎
洗完臉直接上臉 然後搽精華/cream
我覺得得上臉果下感覺笠 但好快就吸收哂(甚至有少少乾)
想請教有冇塗抹式面膜推介 覺得成日貼面膜好麻煩,想就咁搽
見一田都有Cow Brand洗頭水賣
請問質地透明稀身定半實色傑身嫁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞