【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
nov spf 32 mineral sunscreen
thx
雖然我完全冇信心搵到日本野
sasa有賣
有冇人覺得用同唔用好大分別但用咩冇咩分別
用咗cetaphil/cerave/肌研都一排
中間加減一兩支冇咩感覺
例如cetaphil綠色cream轉cerave藍色lotion
toner加多支肌研金樽之類
冇咩分別
一個正常皮膚 單用保濕產品想有咩amazing summer

想見效 用下果酸 用下a醇 用下b3應該唔難睇到改變
歐美更多牌子出物理防曬
或者主打敏感肌最大路個幾個品牌
avene lrp cetaphil eucerin physiogel curel都好多選擇
有無巴絲試過olay防曬有咩評價
skinmedica spf 35 5% tio2 6% zno
paula choices spf30 12/13 zno
skinceutical 都有支mineral

12點當猛太陽唔太夠力
室內返下工應該ok

colorscience未改版前買過一支
中過伏 用2次扔左
lululemon啲mask
係咪一塊單獨包嗰啲好啲
lululun

係呀,一pack 幾塊既mask 通常防腐劑會多d
用過lululun一pack裝 覺得好麻麻
用緊既物理防曬(右左至右)

1. supergoop mineral matte screen SPF 40 PA+++:
有色,堅係Matte 一搽就冇晒油光因為 Dimethicone 排頭位, 有blur 毛孔效果,乾肌慎試。缺點係有色過幾個鐘會氧化塊面會深一度色而家唯有喺屋企用。
sephora 有tester 可以試左先同埋有細支裝

2. 肌研:同另外兩支比係偏笠左少少但可以受,保濕度好,有ectoin 加分!缺點:偏笠所以妝前用要小心選擇粉底,夏天我係用完佢直接上礦物粉先得,其他粉底會溶到咩咁。冬天會繼續用佢。
watsons 萬寧等有tester

3. Fancl: 清爽,唔會用粉底打架,用左好多年。缺點:納米防曬,介意就唔好試,同埋有消委會報告講過佢既防曬效能冇佢聲稱既咁高(但我用左咁耐又冇咩事

右邊兩支未開係純粹參考下,試過上手個質地都可以

本人係混合偏油既暗瘡肌,長用物理防曬所以對於笠既接受度高,所以點都試左先好買

之前睇台灣youtuber dr.6有講lululemon果啲一包幾塊 為左開包裝後掂到空氣之後都唔變壞,用左好多防腐劑,仲要係用唔好嘅防腐劑
咁如果一星期一塊咩牌子好
以前用開藍色個米mask
用緊torriden dive in mask幾好喎
勁保濕
Neutrogena Visible Repair Regenerating Cream
同原先嗰隻Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Regenerating Cream
有咩分別
但又特別貴

見依期啲人吹奏依枝野 見佢係aha 有冇人用過
定係用返dr wu 枝杏仁酸會好啲?
弱酸性/非皂基洗面有無邊隻清潔力比較強?
唔知係咪夏天出油多呢排覺得塊面出多左粒粒
想轉隻比較強力少少既
去黑頭?
理論上杏仁酸(油溶性)好過果酸(水溶性)

但我用過Dr wu 係冇咩用,可能係人既問題
或者用水楊酸都正,好似都係油溶性
我睇完youtuber推介aha 同bha,試左cerave支水楊酸洗面乳好正!洗完唔乾 好滑 但係下一日會bi好多黑頭個頭出黎 要清黑頭 就要忍得住中間會有呢個黑頭出哂黎既階段 用一段時間先會清哂
請問啲bi出嚟D黑頭應該點樣清?
我個鼻有好多粉刺同黑頭
好似出咗少少,但係又洗唔走
如果唔用針清的話?應該點處理最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞