【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
Off topic 最近想買水光肌粉底
除咗出名嘅Lancôme有冇推介
我化妝出油少好多 但都想揾返款保濕力唔高嘅水光肌粉底
用緊olay collagen peptide 24 spf 30,齋搽已經有少量擦膠碎(已做好補濕,灘左陣) ,後續上妝起得仲勁

係咪一般有防曬既cream/ gel都容易起碎?
平日用物理/化學防曬都未試過咁
同問
同埋有冇人用過the ordinary既滴管vitamin c?
而家用緊vitamin c 23% suspension 膚感實在太差 雖然平成倍
防曬可以轉page1建議的物理防曬

Suisai酵素粉(粉隔1-2日用)
呢個牌子酵素粉好似係清潔力好強,你用得咁密皮膚一定乾同變得敏感

我覺得可以參考page 1買啲有修復能力護膚品穩定返個皮膚先
暗瘡可以去松本清買壬二酸搽
其實冇

一係喺溶得最勁個位印少少止汗劑
想問Cerave 個SA 洗面奶可唔可以同佢個retinol 精華一齊用?
我依家轉左La Roche-Posay嗰套控油
額頭好左唔少 但個鼻都係油油地
不過依家就冇再爆過瘡
正打算過2日買佢支0.5%嚟試吓
我係t字油面頰乾 平時用份量係唧到底搽全面 唔乾唔油啱啱好勁好用
但夜晚skip乳霜同金水唔會太乾?
我上星期去左做Aqua peel,然後今個星期啲暗瘡同暗粒勁爆,搽differin 同Azelaic都搞唔掂,幾日都唔謝
自己試
太乾咪加返是但一隻調節下
想知SKII小燈泡係咪真係做到皮膚透亮?我見有comment話一停用就冇用,最怕會敏感
咁減下啲份量
其實變白係咪只係mica嘅效果,所以一停用就冇用?
我啱啱用晒一支細size
覺得冇乜料到
唔會回購
啱啱做完underarm脫毛
個遮遮話我有黑色素問題同角質層厚,話想脫毛效果好要join個果酸換膚

想問下大家TO個支30%果酸可唔可以取代美容院嘅果酸療程?
或者有咩啱underarm色素同角質問題嘅product啱用?
謝謝大家
你係中性/油性皮膚? 用來搽面/身?
混合偏油 雖然上面寫可搽面
但建議搽身好了
呢隻有少少酒精味
Aqualabel 新出隻brightening treatment milk 好用
精華都唔洗搽
想問下iherb 排行好高嘅advanced clinical 成份點樣?
佢一支serum 大大盒lotion 都係七十蚊
reviews d 人都話好用
玉絲點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞