(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
你個名

一把年紀夾硬醫 咪剩係吊撚住條命 一啲生活質素都冇
https://youtube.com/watch?v=EWmTP077EXg&si=1hgLYMnVkh_h6ev5

自己睇番東張訪問

當初急症室醫生話肛門入去4cm有mass
腸鏡話11cm有腫瘤
證明急症室醫生一係摸既mass 唔係腫瘤,一係就連長度都搞錯

剛google 左個外國網,手指探肛大概7-8cm
即係正常急症室醫生係無可能摸到果個11cm既腫瘤

所以個婆婆根本誤會左,覺得急症室個醫生都摸到,點解之後既醫生摸唔到
而事實上急症室醫生摸到既根本唔係腫瘤
香港呢啲係極端資本主義完美展現窮人含撚

反而外國行福利主義嘅國家其實仲共產
其實80歲以上已經好少照腸鏡,除非真係好fit,無乜長期病,行得走得健步如飛
否則照完搵到答案,根本唔會做手術,做黎其實無乜意思

當然醫生護士係有責任解釋清楚,否則家人有時都好無助,特別係疫情期間,病人入左院見都無得見,病人做過咩檢查又唔知,結果係點又無人知
次次喺連登講醫生斷錯症十常八九 都俾人負評 我都要繼續講
我自己都受害過 大家睇完醫生話你冇事 但keep住唔舒服 你就要轉醫生 而家有chatgpt都可以問同參考

3年看17位專科醫生無效 ChatGPT成功診出男童罕見病
https://lih.kg/3505497
痴撚線,醫生唔係上帝,唔係乜都知乜都醫得好
其實主因係香港醫生病人供求失衡
而呢個問題主因之一就係香港醫生嘅保護主義
咁你最尾有咩事?
一個西 一個屎眼
啲醫生唔想掂㗎
到時照腸鏡死咗又告醫生
我睇番東張+個訪問, HA覆東張嘅信話阿伯第一次(十一月上旬)入院後已經安排阿伯22年3月做腸鏡,至於十一月二十幾號嗰次入公立醫院,醫生幫阿伯做咗胃鏡,發現阿伯有胃潰瘍同有畀胃藥, 之後醫生係有同病人女兒商討後續檢查,話有幾款檢查可以做, 包括大腸鋇劑灌腸造影, 大腸鏡同CT, 佢個女選擇做大腸鏡, 就照原定22年3月做。至於急症室封referral, 其實專科門診係有畀早期, 由22年10月提早到21年11月下旬。
所有資源分配都要建基於社會未來發展
未來發展首要規劃人
日日無限量
我問你20年後人口老化點預資源?幾多學額幾多張床先係「夠」?

諗撚多咗
唔公義既存在係社會嘅宏觀層面上
呢啲微觀層面其實可想而知係直接收得皮
不過咁其實都幾合理
不問取態
全民受害
全民醫保到你老咗嗰陣已經爆咗煲啦 錢就有你份俾 老野愈來愈多 點頂?
其實如果你想要符合你想要嘅答案嘅魔鏡
ChatGPT係好嘢嚟。
比占卜佬更加啱聽都仲得。

一堆傻仔唔知ChatGPT點樣答嘢就搵嚟睇病
帶住個假希望,早啲死都係好事嚟。
歐洲仲共產係事實

但香港唔算極端
因為仲有美國同新加坡呢啲強者。

美國大家都略知一二唔駛講

新加坡啲公院平嗰啲病房係無冷氣

但新加坡有幾熱,去一次出下室外先會感受到,唔好淨係響樟宜轉機
跟程序就算有咩事都告唔入
我知邊個係醫畜一定唔揾
一定係揾正常醫生
封信仲講最後發現係直腸癌4期,仲擴散去到肝,阿伯選擇做舒緩治療, 22年2月去世
個個都快期 咁仲叫唔叫快期?
擺明呢條80歲呀伯面色仲係紅潤 血報告又無事
你屙到塊面白哂咪可以即時有得照囉
個個話屙血都要照腸鏡既話 我諗到時薪俸稅要加到50%
來生都未必做人。
連登終於進步咗
唔再係咁正評嗰班無良既醫畜上黎講既冷血言論,而係質疑醫療霸權,咩「你個屋企人都80幾歲俾佢離開咪仲好,留著佢你更加不負責任」同講一大堆無人明既terms推卸責任,甚至人身攻擊病人同家屬,以前依種醫畜留言勁多正評,而家終於識得質疑下
仲有上面話急症室要等幾耐但唔敢講自己乜事嗰條撚樣。

應該睇下新加坡

新加坡急症唔係香港180搞掂
而係100坡紙以上

想平啲,你只能先去GP,你當街症,GP轉介你去急症先有得平

香港啲濫用急症直頭係太過嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞