(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
2019年新聞「醫學額已在過去十年上升近九成,但政府加學額的步伐仍未停止,今年九月預料會再增加60個。」
之後*
咁係因為之前太少, 9成又點, 60個又點
香港係比韓國小5份1, 韓國醫生數量2.6
香港係2.1呀
我想請教, 大腸有憩室都會有機大便出血?
台灣健保只保最基本兼最舊最垃圾嘅嘢想手術順利一定要用自費嘢,全用健保個醫生一定黑面hea做撚鳩你

差別就好似俾錢就有自動波新車,無錢就揸一架手波錢七
Diverticulosis係下消化道出血最常見嘅原因
https://youtube.com/watch?v=EWmTP077EXg&si=1hgLYMnVkh_h6ev5

自己睇番東張訪問

當初急症室醫生話肛門入去4cm有mass
腸鏡話11cm有腫瘤
證明急症室醫生一係摸既mass 唔係腫瘤,一係就連長度都搞錯

剛google 左個外國網,手指探肛大概7-8cm
即係正常急症室醫生係無可能摸到果個11cm既腫瘤
港大深圳醫院400蚊做胃鏡400蚊腸鏡麻醉100,加埋唔洗1000,儀器仲要好新
有份資料話肛門指診係有主觀性
兩條友去篤都可能結論唔一致

所以點解部機重要

腸鏡一定準過指探
結果論係急症室醫生摸到果個根本唔係腫瘤
所以唯一要拗既係點解公立醫院安排唔到個快期腸鏡比病人
謝謝回覆,我再想問其實大腸有憩室係咪常見?
剛睇到價單
经电子内镜结肠息肉微波切除术 6070
抵到傻

仲有人話上去照鏡,住院加簡單手術..3千人仔埋單
嘩屌 係唔撚係人話離
醫畜橫行
真係唔好慳錢,平既一萬蚊私家照,一萬蚊都冇既你照到都冇錢醫應該
香港醫療
香港醫療系統係先進 但係同時安排,人手同資源又好撚落後
依家公立醫療真係同大陸睇齊,由其係年紀大跟本無心理你
香港私家醫院幾錢?
物競天擇,信黑暴本身都抵死
其實真係未必係醫療事故
個醫生當時判斷唔到係癌就判斷唔到,係水平問題
醫生呢啲咁食案例 case-oriented 嘅工作,其實人類係勝任唔到,AI好快會取代佢地
一般都會寫紙比佢照的
好少A&E咁撚戇鳩劍走偏峰
喺大陸冇錢都有得睇醫生架咩?
好耐之前見過有病人冇錢比
訓緊床都比人掟出醫院
驗到有咩事,香港醫院會受理大陸醫院寫既轉介信?
斷錯症就有事的話 得兩個結果
公立醫生會玩防衛生治療
有咩事都寫紙叫你做全身檢查
排得耐係你的問題 佢冇失誤

私家醫生會收勁貴 加埋全身檢查先肯做

所以除非真係有嚴重問題
例如個醫生做做下手術走左去 整死左個病人
否則就算係病人組織都唔太敢出聲屌醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞