(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
封信係段片喺最後幾分鐘, 我睇完都一頭霧水。
黃絲有事咪撚報警?
留港撚值得擁有
上面仲有懶憤慨撚話程序問題

講到尾個阿婆係:
我老公死咗,可唔可以氹下我認個錯,我會開心啲,否則我就抑鬱。
通常再拎專介信想提前個期
你都係擺低
佢要再搵醫生睇你新果張信去決定俾幾前你
所以擺低果一刻
係真係會連個期都冇覆俾佢
但係之後會再寄返期俾佢

呢個阿婆肯定係講啲唔講啲
博人同情佢好慘
病人個女有無同番佢阿媽解釋架?
佢個女有無參與今次投訴?
唔知, 你可以睇下條片
香港首先要解決夜診不足問題,最好普通科門診開24小時,然後濫用急症室嘅要罰錢,好似濫用公屋咁如果醫生證實唔係緊急就要罰返幾倍診金,逼班人去返普通診所。
雖然你覺得自己講緊反話

但我有估錯咩?就係無你先咁柒。

你講咁多廢話之前嗰陣,就已經估到你覺得俾咗錢就要有人開工serve個排緊隊嘅你。
港豬醫生護士人工咁高
搞醫保成本一定貴
可以預期年年加保費,仲要開左頭就冇得停
我有睇片
但無特登pause 睇封信啲細字
之前有個討論

要判定其實對分流站壓力好大

反而係一開波加高診金,跟住免費仔綜援撚限Quota
而且唔係每年計咁簡單。
係每年最多6次,5年18次,有用多就由綜援度扣返
胃出血同腸出血顏色唔同 我唔覺得醫生會分唔到 我估醫生話胃出血果陣真係胃出血
立左23條會冇事架啦
仲有好多會員都戇鳩啦

點止阿婆

一複雜少少就屌話點解要恰佢唔識嘢,啲嘢咁複雜點撚明,佢死咗就一定係醫錯。
林鄭已經fing 左勁多錢係教育衛生
駛大左個頭搞到而家財赤
駛多咗即係幾多?
過千億,所以變財赤?

國安用咗百幾億呢?
但我睇星島,話財赤係因為賣地收入減少喎!
唔係由分流站判,係最尾見到醫生由醫生判。
依家分流站本身已經做緊分流,但嗰班頂多係護士,唔應該將判症責任射俾佢哋。
東張呢啲根本就係偽新聞
其實做得新聞應該將兩邊既觀點意見都播出黎
比觀眾自己去判斷
你都On99關我撚事 我又唔係醫生
咁只係將個壓力轉移,個不合理性仲係存在。

斷證一下就要醫生做埋法官
咁唔係好事。

反而加高個門檻,將濫用個判定俾返源頭先係好事。

雖然韓國醫生我唔太撐醫生嗰邊
但佢地有個訴求係要求應付醫鬧

相信韓國都有呢啲嚴重問題,先會有咁大反彈。
又一隻醫生走狗 自己上網搵下啦 香港一路都有醫生反對加人手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞