(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
醫畜會仲癲過英超球證協會

後者吹錯雞都識扮野say下sorry 醫畜會有邊次唔係死撐
d 時間點寫到 1999
疫情前,冬天感冒引起嘅普通肺炎
你要搞清楚整死人同救唔番人本質有分別
好大機會根本佢摸到嘅所謂腫塊
其實係條彎黎彎去嘅腸包住嘅屎
咁你舊屎屙左
後面啲人咪摸唔到
same
內痔瘡冇得救
食藥同搽藥膏,用幾個月好返,但只要飲唔夠水幾日就會又嚟料
我相信立法之後
應該就唔會再有呢啲悲劇🙏🏽🙏🏽🙏🏽
Rip
真係好貴,試過跟好友周圍檢查,都未開始醫左驗右驗都已經十萬up...無底深潭
同埋我諗事主的仔女都可以做多少少
老人家未必咁易理解, 後生應該會好啲
如果有人可以同婆婆解釋多啲
或者老人家就算唔能夠完全接受, 但都可以得到closure
東張咁報法, 可能只會令婆婆更加鬱結
咩一面之詞,咪搵左間醫院照腸鏡
唔講唔知,原來深圳檢查費平禁多,真係可以番深圳檢查。
成日呢啲所謂醫療失誤都係一方嘅片面之詞,應該貼晒對方全個回覆出嚟
急症室不成文規定最低消費係見到血流不止先算緊急,發燒咪搵個冰袋俾你降溫囉
點解我知?我見過一個歲半細佬坐白車入院又係因為發燒仲要燒到過40度已經昏迷不醒,入到急症室就係用一個冰袋救醒咗,然後叫佢屋企人慢慢等仲唔俾佢哋走。
錢問題。
咁個重點我好似有講冇人理佢...冰袋呢???
我唔記得當時係話有幾多個醫生當值...印象中唔係得一個...
不過都係果句

你啱你啱...真係好有道理
Massive upper GI bleeding都有可能痾血
只係lower GI bleeding 最常見
正常guideline係先做腸鏡,腸鏡無finding再做胃鏡
個主診醫生應該有問題,不過你好明顯都係鳩up
咁你講嗰間醫院班人係仆街
咁窮咪要等
有保險有錢去私家
咁已經係道德問題,即係窮人唔配生存?
非緊急喎

緊急直推入去啦
從佢given嘅history嚟講,佢hematochezia嘅原因應該都係比較偏向係lower GI bleeding,而唔upper GI bleeding
係一個懷疑lower GI bleeding而且hemodynamically stable 嘅病人嚟講,大腸鏡就係個diagnostic test of choice
留港撚值得擁有
香港連2蚊優惠都可以俾班廢老玩爛 仲講咩全民醫保
我係嘅reference係uptodate入面嘅approah to acute lower gastrointestinal bleeding in adults入面果張evaluation of patients presenting with hematochezia (excluding those with minimal rectal bleeding)嘅flowchart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞