(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
同問點解同胞要去仲廣泛用現金嘅地方睇症
多年過去,英聯邦醫生自2002年起不再免試執業,外地醫生來港考牌的人數持續偏低,加上兩間大學一度削減醫科生學額,及求診人數節節上升

先減五成再加返一倍
6070 係香港私家日間手術中心費用?

成個post得你無端端提移民兩個字 你依條反駁隊求鳩其搵句罐頭就當覆左 低質成咁呃納稅人錢出糧?屌你老母
Hea就hea啦屌
人地柯血 唔係濫用果啲感冒柯屎唔出去急症
東張以為自己真係現代包青天 一多少少人睇就扮到幫社會伸張正義咁
醫學霸權
hea唔hea你一樣成副身家進貢俾醫生
點解唔hea?
反正唔會釘牌
政府嗰啲係,明顯打份閪工心態,可能待遇真係差
唔明大家都係平民階層
但係點解你會支持嗰班香港醫生
人地個個星球人月球人果陣有冇分錢俾你 你幫班食緊平民階層人血饅頭嘅做乜9
使撚講咁多, 總之你條柒頭就係柒、柒、柒

你阿爸阿媽冇幫你出頭㗎咩,冇理由可以罰到你抄個喎
啱呀
只係我窮撚蟻民無資格hea
呢個case已經去到好後期喎
比180又要快又要乜都check ,收多30%税咪得囉
一係醫保不過一年俾多幾千啲友仔又屌仲要有自負額
老豆都係年紀大入左聯合 遇到一個醫生都係咁完全沒同情心
佢自己就係其中一個
大把愚民信, 連登班社會垃圾都大把信
連醫生面前都要窮人含撚?
而且你覺得加價30%就會好咗?
Why好過私院?
我真係一個layman 只係屋企人曾經有事 親身經歷 令我覺得香港醫療系統入面有好多有熱誠既人 但係工作環境實在太惡劣 令佢地好多時唔夠時間 或者無法子好好同病人/家屬溝通 同埋輪候時間太長

上面舉例只係舉例 我都唔識講太技術既野 只係想指出 醫委會絕對有權力去改善前線醫護既工作環境 我覺得佢地肯諗肯搞個影響力甚至比ha更勁 ha雖然直接管理公立醫療系統 但呢班打工仔控制唔到太多政策上/醫護系統結構既問題 人頭撥款都係由立法會批

醫委會權力係必然好大 入邊個個大佬都係醫心肝脾肺胃聖手 甚至下邊教左一大班聖手出黎 邊個政商界人士敢得罪佢地 唔驚到自己有事果陣肉隨針板上咩 所以佢地把聲係特別大

如果醫委會可以睇到行業既問題 佢地自己已經決定到醫科生供應問題 一係推動分權比其他醫護專業 唔止係姑娘 市民多d選擇 醫科生專攻返高難度病症 一係推動將醫生牌分開做唔同stream 精英尖子繼續做返高難度野 但開放比平庸少少既人都有資格做醫生 佢地可以做既野其實好多

但現實醫委會唔為意自己對公眾利益既影響 佢地當自己單純係碼頭工人工會咁 死攬自己現時行頭入面眼前既利益 當社會其他所有人臭四 1. 多年黎鳩叫唔比加學額 2. 乜9野投訴都唔成立 就算成立都近乎無實質影響

保障醫生權益係醫委會立場係重要 但對出面民間疾苦乜鳩都懶理 ban完我地班愚民講既廢橋可唔可以用下佢地既精英腦袋show返d effort 去搞一搞現時行業既問題 前線醫護又慘 市民又慘
腸癌80歲 搵到醫好仲慘過死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞