(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
東張西望話自己唔係新聞節目
係資訊性節目。
算啦 呢個post大部分咪又係屌左先

屌完又唔洗負責任嘅 老閪都屌左醫生 屌左醫管局先
點解你講但要我上網摷,你弱智?

政府Cut資源減學位唔通醫生有得反對?
死因 = 窮 + 無知 + 太信任醫院官寮

但欣賞婆婆堅持發聲
咁即係阿婆講啲唔講啲啦,或者佢冇心/唔記得,但照計就無可能摸到有嘢去專科然後又無提早個期俾你,聽落已經唔啱程序啦
睇完啦, 發現原來你一樣咁on99無知
樓主pin未
我係 HA 告返東張誹謗得唔得 未搞清楚喺度報導
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/316029/%E6%94%BF%E7%AD%96%E5%88%86%E6%9E%90-%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%9B%BE%E6%98%AF-%E4%B9%9E%E9%A3%9F%E7%A7%91-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%86%AB%E7%94%9F%E4%BA%BA%E6%89%8B%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E5%95%8F%E9%A1%8C%E5%88%9D%E6%8E%A2

唔係我做好人 只係我想早啲打臉啲柒頭。

香港嗰隻點解有人反,係因為擔心加學額但政府無擴招,啲人過剩,去爭做私家醫生都唔入公立,所以先反。

但如果政府有俾資源擴招,好似韓國咁,其實唔成理由。

同埋更加重要係,其實控制增減大權唔響醫生手上。
叫一個八十幾歲嘅人自己打理造口仲要隔幾粒鐘換一次屎袋...

利申: 屋企有造口人, 不過係泌尿造口, 已經算易打理
其實係咪要唔見醫生就會死
或者暈低咗不醒人事
斷手斷腳流血不止
先有符合定義去睇急症
公立係check 咩都hea 除咗最易既肺
心check 下心電圖就算
關節摸2摸就話冇野,但自己照先知傷咗ligament
腸胃唔洗講

一定唔可以信公立,過20中建議年年全身body check
睇完HA封信
個阿婆自己係東張到亂鳩嗡
不過我好奇一開始A&E摸到果4cm腫塊
點解之後全部醫生都摸唔到?
HA邊敢得罪東張

更何況東張唔係未搞清楚,係有心隱瞞某啲資訊
公立係咁㗎喎 多人用到咁,根本快唔到
你諗下呢個case就算疑似cancer快期都要排一年先照腸鏡
唔係唔想快畀你,咁其他一年前排嗰啲人點先
你有錢去私家咪一兩日即刻約到個期
你條柒頭識唔識睇中文??

我係欣賞阿婆嘅堅持呀! 弱智柒頭
你講啲咩咁高深呀
笑撚死
係,阿婆係冇知 + 窮

咁你即係話: 冇知 + 窮 = 講大話?

你都on99
東九廢老
屌 旺角果間
我聽過有個病人心口痛去睇
旺角班友幫佢打完止痛針話冇事叫佢返屋企
佢過多兩日仲痛覺得唔對路去左隔離佐敦
一照大動脈撕裂 即刻送左上去做手術
最後冇事

佢真係好彩 好多人病發完一日就死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞