(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
你個討論方向,就係應該討論點樣收費、點樣分流、醫療系統點改革,離應付現有的醫療需求

而唔係無事無幹下,降低現有醫療服務標準
醫療系統冇得話慳十個人錢,呢十個入面只係死一個就可以接受。你咁講的話根本唔需要有醫院添。

班窮撚鍾意鳩睇,咪比佢鳩睇。
鳩睇亦都係代表緊背後的需求,
制定政策就係要identify呢d需求,
再將醫療體制同呢堆需求慢慢搵個平衡。

譬如你話急症室隔離幾條街開夜診拍烏蠅,
咁咪代表d人驚死、寧願去急症等都唔去夜診,
咁個需求咪係醫院的設備proximity、急救的時間

咁你要提出的建議,應該直接係夜診同急症係打通 one next to another,急症d非緊急會refer過去夜診。
呢個set up 就立法為每間公立醫院的標配,按呢個標準擴建。

呢d先係point離
去得睇急症唔會怕等,只會係怕死
唔係貪平,而係根本唔知要睇咩照咩

你醫學常識又唔識,會出事的病徵就話非緊急
走去屌鳩個有醫學sense的人怕死

係d咁嚴肅的話題,你九唔搭八未搞清楚件事就入離亂咁屌人,講d錯的論點,咁大家一定係屌鳩你
教完唔好濫用又點
老燒同d100教唆支持者快測陽性就衝a&e,咩系統都比呢班人谷爆

當時出聲勸止的仲比時事台班垃圾圍屌,話人迫害kol云云
套戒指落賓周應該唔會被人排非緊急,排到被其他老弱殘濫用撚都爬佢頭
腸癌多數深紅色血,黐住D屎
都係俾多咗錢不用分那麼細
睇私人物理治療唔使醫生介紹信
東張 好西
吸晴 但係唔持平
點解會用咁多錢檢查?可唔可以井多啲?
我只係夠膽幫襯可以用醫療券嗰幾間香港資金嘅醫療機構 。
有衛生署揀過,希望會穩陣啲
心水清
有幾間私家係咁… 會幫你鳩驗,
驗一堆完全唔關事的野離屈錢
正仆街
係啊
假設真係發現腸癌
做手術前又要揾anaes同內科嗰啲嚟評估個病人嘅身體係咪撐得住

講到尾診斷嘅目的係為咗治療
如果根本唔諗住curative treatment的話
噉診斷嘅重要性就無咁大
淨係知個diagnosis但冇得醫,盞徒添擔心

不過可能個醫生態度太hea 畀人個印象就唔係幾好囉一般來講處理上都應該同啲屋企人以及病人講清楚做腸鏡嘅好處壞處,有啲時候佢地明知冇得醫都想知個diagnosis
// reasonable man test//

無記錯的話醫生standard of care嘅標準係用Bolam test喎
講緊個門檻係「同儕」覺得佢合唔合標準,而唔係普通理性人

其實喺公立醫院
年紀大PRB都往往唔會驗 conservative treatment
但係應該要同病人以及屋企人講清楚利弊囉
#32 已經講同一樣既野
比人圍住黎屌

樓主麻煩pin呢個
我聽過最離譜的,
係有個auntie肚痾+胃痛去某私家睇。
因為夜麻麻冇醫生睇,佢住某私院隔離

結果又照MRI、驗噬血細胞、驗埋有冇性病,
你比人謀殺驗屍都冇驗得咁detail,
差唔多要比成廿萬先走到

最後話佢係腸胃炎,開d胃藥、止瀉藥
心水清
你呢個係第二次同第三次離

最大問題係第一次個政府診所醫生,
唔幫佢地寫轉介信、唔叫佢地入急症
我想講我都係睇片覆述,可能有遺漏或睇錯, 無幫任何一方的意思, 阿伯21年8月睇政府診所, 阿婆話有約腸鏡, 不過嗰期係超過一年, 跟住21年10月尾阿伯再去急症室, 醫生話摸到有腫瘤, 畀咗轉介信,話睇下專科會唔會早d見, HA覆東張話嗰專科門診的診症期由22年10月提早到21年11月下旬。至於你話點解第一次政府診所嘅醫生唔叫阿伯去急症, 咁就唔知道。
我鐘意睇公立就係因為咁 。
公立唔係謀人寺,叫得你 check 嘅嘢都係必須.
不嬲都係私家斷症 之後返政府醫
私家醫院照個腸鏡都係1萬度
Anyway RIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞