(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
啲盲毛又要屌你恰佢地唔識英文響度講經講程序恰鳩佢地。

可惜事實係中文都係唔會睇
只要無自己想要嘅答案就唔會睇。

睇要時間,諗要用腦

時間佢地可以有,但諗唔到,所以只能屌。
其實呢

如果你表達唔好,可能當肌肉拉傷處理。
況且你血管撕裂,只要唔係血壓無100%檢測法嘅

所以我完全唔明點解明明啲人做嘢咁小心
但都永遠有盲毛覺得自己緊急,但事實被人排成非緊急又跟住要屌。
香港醫德連老人家都忍唔住要屌佢地,好心政府學下韓國,打擊下醫療霸權
醫生本身就係負責診症,佢只需要做返佢本份,然後報告返俾收銀處嗰邊知。
至於邊啲病為之濫用急症室,呢啲就係HA負責制定,醫院只係負責執行。
根本就係咁

但你好難令一個1999同九唔搭八嘅人
明白自己係1999同九唔搭八。
好似日本台灣咁全民醫保
取消公立醫院
私營醫院要按標準收費再由醫保津貼某部份
咁就冇左你講既問題
不過香港得返廢老同膠菜通搞唔到全民醫保架啦
診症本身無人話可以一錘定音,一次就分到有冇濫用

我諗呢個先係問題

最怕係上面有人提第一次去搵唔到有事,第二次先有嗰啲,你第一次就一錘定音話佢濫用其實好撚麻煩。

反而係價錢分級,再配合埋綜援限Quota
等啲濫用撚自己諗返好過由醫護諗。
咩全民退保同醫保

我兩樣都無支持過
因為一Run就已經會被依家啲老人吸乾個pool。

反而依家咁,廉價嘅嘢就預咗要逐樣排
想快就揀啲去私立做

咁反而好平衡下。
咁做既目的係逼班人去返街症,當然前提係街症要升級做24小時服務。
其實如果有24小時普通科門診仲有撚人去急症室睇非急症咩
但事實係用最多就係啲可以等又唔急嘅次緊急同非緊急丫嘛。

你開24小時門診要預多咁多人手資源,但啲人明明可以等,咁點解唔逼佢地等天光呢。
無咗呢班人,成個急症室已經唔使派咁多人落場啦
其實成個公營系統出哂問題,你人口老化,然後成個醫療根本support 唔到,特別係硬件方面,你根本唔夠地方同人去照顧到,依家冬季流感都下下爆床爆滿,訓哂走廊,然後就係基層健康教育,應該教下d人點樣分急同唔急嘅情況,好似傷風感冒依d,唔係排急症室,教下佢地有普通科門診,加下普通科門診嘅額,一係就搵公私營合作,政府去做返補貼,當你做到依樣野,幫公立分擔下d人,相信都會改善到。

然後同埋睇你話一開頭自願入HA依樣野,我相信真係可能性會比較低,依家醫科生畢業要係ha做儲下經驗,做夠年數然後可以考專科試,考完做專科醫生。聽講出面睇一次專科醫生嘅價錢,都1000定1500蚊,你諗下ha出緊幾多錢?當你加埋津貼20萬,你出面慢慢睇下症做下手術,你可能做兩個星期都唔洗已經係你ha搵緊嘅錢,仲要workload唔洗咁大,你諗下咁有邊個會想係ha做?

所以好佩服有d老一輩嘅醫生仲留係ha,佢地個d真係唔係為錢,一早應該會出哂去私家或者自己開診所,依d真係為市民啦
同埋其實有約到腸鏡,咁遮係入院個時見過專科醫生
咁你都知唔夠啦
得返老人家先搞梗係
依家政府用稅收俾既醫療支出咪又係俾廢老新移民路乾晒
而且我又唔覺得而家平衡私院收費貴撚到呢
唔係份工有包醫保真係好肉赤
佢地會有醫生scan轉介信,去分你個情況急定唔急,洗唔洗早d,所以你最後個句無講錯,始終唔同嘅專科黎
做乜工都要負責啦
司機車死人都要
其實呢緊急個啲直入等叫名

唔急嗰啲等好耐就常識嚟

如果bb 燒40度直入左啦,攞明無40度
牙科都係霸權啦,呢樣野完全係福利真空,種隻牙都兩萬蚊。
而家話畀劵准人返大陸整牙,班牙醫會又話送公帑畀大陸唔應該,其實自己先係既得利益者,肥水唔想流去別人田啫
唔係咁簡單
聽返黎係
個病人係照左ct 班人睇唔到有事

去到qe人地一睇見到ct屌撚晒鬼
即刻eot 做左佢
夜診私家其實有,仁安中大

雖然都要等幾個鐘唔一定快
8 張就算啦
之前試過有個阿伯話HSBC atm無出錢又扣左戶口上東張屌哂鬼

HSBC話睇番cctv係阿伯唔記得攞錢啲錢收番入戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞