(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
又執東張口水尾
所以擺明hea佢地,冇醫德
照你咁講, 同一個case, 病人後生d, 我當4,50歲, 醫生可能會畀快期佢照腸鏡?
聯合醫畜真係滿身罪業
睇番2019都唔係加60個啦
其實有乜出奇?
你淨係排期都捱唔過咁排嚟做乜鳩?

香港先有個錯覺係免費醫療有責任唔理有幾老都要求要做盡

但事實係老人本身已經佔好大部分醫療資源,你加極資源其實都係有人會死。咁資源永遠有限下點解唔可以做取捨?

同樣係醫癌症,有資源反而係側重後生嗰啲呢個其實醫學倫理上都無錯。
甚至歐洲武肺最勁嗰陣都係咁揀,先救後生而唔係老人。

好簡單咋
老人家80歲死,其實都已經走過好大段人生
但20歲嘅好多時都未試
40歲嘅可能未養完仔女
65以上就未撚夠孫或者啱啱先退休
私家醫院貴,私人診所就便,一萬咁上下
80歲嘅人

就算不問健康下,其實 5年內死嘅機會都好高

而癌症醫療其實延命到5年其實已經叫好好效果。

咁做嚟做乜?
香港全球壽命最長,好多都係用資源夾硬嚟
但啲老人家長期訓床,拖長嚟死又有乜意義?
你嘅意思都啱, 不過可能阿婆覺得佢老公早三幾個月知腸癌會有得救掛, 所以咪投訴。
成日太過急屙屎一坐底即大爆 有時有鮮血 慢慢屙一般就冇 應該冇事?
係個阿婆同好多懶憤慨嘅連登會員期待值太高啫

覺得及早醫就可以無事,呢一點本身就錯到七彩。

大腸癌 本身就係病死之中佔最多中嘅症
本身死亡率係好高嘅症嚟。

邊個地方可以好有把握咁減低死亡率,我都想知。
定係香港本身死亡率已經偏低嘅。
我明你嘅意思, 但可能阿婆覺得佢老公早d檢查早d知乜事會有得救, 所以咪投訴。
應該係痔瘡黎,痔瘡其實好脆弱,你去得太快,或者太大舊屎就會整到粒痔瘡而流血,只要你慢慢屙,唔好爆住咁去,自然無咁容易流血
如果係佢老豆老母阿爺阿嫲,佢咪又係出黎投訴而家件事唔係發生係自己身上,就話人都80幾點都要死架啦,咁執着做咩

阿婆都早d檢查,feel到唔對路,想醫好自己老公 結果比人hea,你叫人睇開d
所以咪係阿婆期待值太高
覺得永遠都係人地錯,搞到有得救變無得救。

但其實本來診斷上無100%準確
再加死亡率咁高咁常見嘅

你照到但無錢做手術咪又係要等
你想唔用錢就用命去等,但無人寫包單話等到嘅。
唔會,佢地死哂

投訴嚟做乜?
本身老到行動不良,但已經兒孫滿堂,出哂身,投訴嚟把撚?

反而係啲醫生就係怕你啲撚樣投訴,同佢係咁打強心針又係咁心外壓壓斷肋骨急救,勉強叫做插住機捱多幾小時,但其實已經無哂反應咁我先覺得心痛。
照就應該幫佢照嘅 照完話做唔到/唔做條氣都應該gur啲

但我就唔信冇人同過佢講「自己俾錢出去照」啦
喺香港窮人唔好病
醫療資源緊張,除咗班醫生霸權,仲要多謝正苦係咁接班支那蝗蟲嚟香港同蝻啦,成班全部都老弱病殘,仲有国安法啲醫生醫護都走唔少,藍畜自食其果啫
你係咪唔識字?人哋問緊屙黑屎定紅屎大鑊啲,唔係講緊鮮血直流
澄清

我父母響度, 但祖輩真係一早死哂
我父母睇住啲老人家被人咁樣急救,佢地都話到佢地嗰陣唔想走得咁辛苦
香港的問題?
香港已經係最平之一啦喎
咁X夯班醫生咪放心晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞