(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
你就柒、柒、柒
成件事最癲嘅係 連急症室醫生斷症正確都冇用
其實係摸錯左真係唔知叫啱定錯
你啱你啱...實在好有道理...你當時係現場一定好了解我講緊大話

私家可以慢慢睇,有啲有心機真係起碼成半粒鐘同你傾

公立急症咁嘅時間有限制都幾無奈

急症室嗰啲非緊急又屌你慢,睇得快又屌你唔夠仔細
諗起韓國醫生罷工事件,希望韓國政府成功增加到醫科學額,唔好再有醫療霸權
急症同普通感冒細病,學英國會好啲,感冒通常乜都唔做唔俾藥
同濫用急症一定要制止
公認醫療最好係咪日本有商榷餘地
因為分咗幾個方面,有技術、醫療系統、人民可負擔水平
台灣健保算係攞到個平衡,技術水平高、人民負擔算細
日本我唔清楚,有無多啲資料?
講得好好
香港係應該增加醫科學額,唔使咁高要求可以起band 3 醫院
呢個post已經係濫用急症室啦
細個反駁過老師,話用錢係買到健康
因為窮人無錢睇私家,之後就比人罰抄
明明就係事實
東張不嬲都為咗hit rate 特登講大話
台日都係差不多,日自負30%台好似10%
每月要俾錢
只可以講係不幸
以程序黎講係無錯
想下下全餐唔係唔得,去私課金就得
失咩衡
私家大把醫生你睇
可以話比你聽基層醫療點解做左咁耐都未搞得主要係因為班老野問題,成日覺得自己行得走得食得訓得,就所有野都聽唔入耳

經典既糖尿高血壓已經係咁,因為冇事果陣的確係冇咩症狀,但一出事果陣就心腎肺一齊炒
依d點救? 咪下下抽血xray驗屍咁驗,再consult medic, pharm, dietitian, pt ot囉

你諗下一個明明飲食控制到既問題,竟然唔聽話,再後炒到入院,n個專業黎睇你一個

就知其實多數係班老野民智未開,大部份得小學畢業,識條鐵咩

再諗返近排健康台個po, 話個屋企人sob入院對腳又腫,又係心腎肺一齊炒,出到黎又狂食燒味燒肉

笑鳩數啦
上得東張都係最閪嘅閪客
連登班人無乜讀過書,好易畀人帶風向
都係嗰句,如果連登仔喺大陸住, 佢哋就係最萌塞最粉紅嗰班
HA回覆
死醫畜

香港醫畜我屌你老母

屌埋班仆街護士
真係祝嗰啲臨老百病纏身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞