(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
何止廢老
蘋果手機保險制度, 一樣有人係保險期完之前專登整爛部手機換新

根本保險制度就唔適合專走精面, 無信仰既一群人
香港社會唔會發明保險制度, 因為有乜保險制度都會被班醒目仔女玩爛
個table係evaulate hematochezia,唔係lower GI bleeding
的確我哋無佢當時嘅clinical picutre,但點樣evaluate hematochezia有明確的guideline去follow
我只係好奇點解當時個醫生無排大腸鏡
1. 專科個早期只係門診唔係腸鏡
2. 點解要私家醫生寫左CA Rectum 公立醫院先肯突然安排照腸鏡?私家醫生一野pick up 到既野公立醫院之前仲左推右推
依家係公營醫療資源不足,你叫啲人無錢要等幾年等到死都未見到醫生,唔係非緊急就唔使理,慢性疾病拖得太耐無事都變有事,好多病本身係小事就係因為病人未睇到醫生搞到變成好大件事,就好似東張呢個例子咁。
係專科門診快期,唔係腸鏡快期,唔好混淆試聽
正如你啱啱所講,我哋無當時個clinical picture,咁點解你又可以直接一口咬定當時個醫生無做錯?
根本香港醫生就係冇醫德
想勁快睇完你 睇第2個
可能我寫得唔好,我寫的急症室referral , 是指阿伯21年10月尾去急症室, A&E醫生寫轉介信後, 阿婆持轉介信去專科查詢,最後HA話專科係有叫阿伯提早見醫生, 而唔係講腸鏡。因為阿婆話醫院「佢連覆期都無得覆畀我」。
有排呀,等囉
有埋guideline都唔跟
但醫醫相衞都話冇失當
真係玩撚晒
腸鏡唔提早有撚用?
到時咪專科門診5分鐘趕番個阿伯走
人地就post 左份guideline 係照腸先
你幾時post 份係照胃先,冇既就唔好9 up
痾黑屎定痾紅屎都有機會係有腫瘤
差別在於腫瘤既位置
帶黏液、黑屎有機會係乙狀結腸有腫瘤 (大腸癌)
帶黏液、有鮮血既屎有機會係直腸有腫瘤 (直腸癌)
基本上長期大便有血 (超過2個月) 而且大便有變幼既情況
經濟許可既話我一律強烈建議自費照腸鏡
手指探肛靠手感真係未必準確
唉, 我只係睇片覆述, 完全無幫任何一方㗎, HA覆東張, 就話阿伯11月上旬第一次入院,已經幫佢預約咗22年3月做腸鏡, 至於11月中旬第二次入院, 好似我上面咁講,臨出院, 醫生同阿囡商量,最後幫阿伯選擇照等腸鏡, 咁點解醫院無幫阿伯約快期照腸鏡, 我就唔知道。
照嘢去私家有幾貴

甚至私家診都可以唔貴,貴係做手術啫。
窮人真係唔好生仔同病
4-50歲咪話你唔夠老、唔夠緊急,要排耐d
屌你唔識就咪出離柒

公共醫院判斷需要條線係講緊個病人死的風險。
越大年紀就越易死、排得越快。

未退休的撚屌自己/公司有保險、有工作,
可以自己出去照。

邊有公共醫療系統係老人家擺後
屌你真係唔撚識
大腸癌前期照到其實好少死亡case。

而家大家係屌緊點解A&E唔寫紙比阿婆排期同refer去私家照,佢直接叫阿婆唔洗照fake鳩阿婆
佢嗰單搵到已經係第四期

咁可以有幾早
而家大家討論個位,係之前睇A&E,醫生耍走左佢
你就係到模糊焦點,講阿伯再之後睇A&E嗰次

同埋專業失當的重點係misconduct,
結果無改變係唔代表無misconduct、negligence

呢次一定係misconduct,
阿伯年紀大腸郁得慢、大便有血證明已經係高危,
呢d係大腸癌高危的組合

你求其街邊睇一間診所,
都會寫轉介紙叫阿伯即刻飛的去私家驗。
甚至樓下個看更都會答到你,
要搵醫生寫紙去專科驗、ASAP。

上到庭呢個A&E醫生係唔會pass到 reasonable man test
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞