(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
窮人真係唔好病
希望婆婆唔好咁唔開心
80歲, 好撚心嘛, 分分鐘照吓腸鏡都會死
80歲唔死都過咗大半世
來生不做中國人
RIP
80歲仲照唔照到腸鏡?
私家照到
80歲差唔多啦
香港醫療資源唔足夠
屙黑屎定紅屎嚴重啲?
照到,不過公院要排幾年,私院課金即刻有得做
TVB節目《東張西望》日前一集報道

晴報而家連新聞都唔作
直接東張文字版當撰文就算?

遲d會唔會有另一個報紙:
最近,有一份報紙中報導TVB節目.....
留得港都預左啦 去美國咪無事
應該黑屎大鑊d,所以要驗大便

屙血多為痣瘡所致
醫管局主席支持23條立法
竟然可以垃圾到咁

我指醫委會
你係咪唔識字?講明鮮血一直流。有常識都知係大腸直腸出血,點會覺得係胃出血。根本係質素太差。
明白專科資源有限會揀人黎醫 但好認同個呀婆講

急症果個都話係腫瘤既成數好高

過到黎專科 你唔醫佢都比個原因 走去話個阿伯係胃出血姐 醫完架啦 咁hea9個呀婆 睇住個老公係咁出血

如果隻醫生有少少醫德 你唔想醫你睇清楚情況後解釋返比人地家人聽 佢好大機會係腫瘤但病人年紀大 好可能承受唔到腸鏡同埋治療 比返個阿婆揀 話唔定人地會比錢出去照

而家咁樣好難怪人地唔上報紙屌9他

不過阿婆都係得個屌字 唔通醫委會班醫生會插自己友咩 除非個醫生犯左23條啦

講到尾 唔放權 自己行頭又食唔哂咁大個光酥餅 阿公阿阿婆同隻醫生要屌就屌點解醫委會權力可以咁大啦
醫療事故全世界都有,關留港移民又咩事吖?你估英國就無醫療事故?
真實經歷!唔開醫院名
凌晨2點左右去公院...等到朝早8點...中途冇叫過病人...冇白車“落貨”...
8點開始見有醫生返工...9點開始應診...叫左2個之後我係第3個...
入去等見醫生嘅時候有5個醫生圍埋一齊
:成40幾個...是但揀兩個簡單嘅做埋收工啦
當時大概接近中午12點

所以我好認同香港公立醫院人手真係好不足
一定黑屎嚴重過紅屎,黑屎即係腸已經出緊血,紅屎即係鮮血,多數係痔瘡破裂而流血
最緊要國家安全啦
/楊婆婆持轉介信向專科查詢,惟她形容「佢連覆期都冇得覆畀我」。/

呢到有啲奇怪喎
一開始話摸到 去專科問 又點會無約到新期?
如果佢哋喺台灣,就算窮,都即刻照到,因為有健保
好慘呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞