(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
點你老母
吃你老母
罪你老母
屎你老母
P牌黃屎黑暴

一早應該立國安法23條捉哂就啱
捉你老母
咁的確係一面之辭黎
醫管局話做法合理 咁睇你選擇信阿婆定醫管局
黑屎可以係胃出血
利申試過
希望你理解點解社會對醫生咁大怨氣 好多人去睇醫生都有好唔愉快既經驗

如果家陣醫委會肯唔好下下衝出黎「捍護專業(荷包)權益」睇下社會醫療人力資源整體不足既情況 肯同意其他醫護專業都可以分權 一係肯分開醫生唔同層次既職責 一係肯擴大醫科生學額

咁就唔駛就住人手不足既問題 有空間認真處理返對醫生既投訴 重視返自己行頭同業既操守 對有醫德既醫生公平d

基層醫療有多d部分可以由其他醫療專業分擔 輪候時間可以縮短

其他專業都有返發揮 對所有人最後都有好處

我舉個例 就講負責分流同輕症做身體檢查打預防針果班家庭醫生:
家陣睇個傷風感冒都要搵個尊貴既醫生先開得病假紙 有咩事睇門診又無用要開轉介信 一日門診成村人有幾多個真係大獲野 有大獲野又有幾多個係淨係一間診所搞得通 又咪轉介

如果而家你話做左廿年既姑娘都可以做以上既野 咁係咪大家唔駛排咁耐 長遠計 少d醫生會揀做呢門生意 多d醫科生會揀做d更賺到錢既科目 亦姐係真係只有醫生先稱職做到既項目 例如心肝脾肺腎 我唔識講得太專業 但係放權係調節返醫生資源合理分配既方法

唔駛比公立實習或者係一開頭自願入公立但比workload操到失去人性 日日當病人係狗咁大怨氣發去d病人度

病人比醫生閪完又一肚氣屌鳩返d醫護 仇視醫護 咁樣搞黎搞去得上哂神台果班有好處 就係維持自己而家既地位 但代價係成個行頭既未來同發展 同埋病人同病人家屬既人生
嗰時痛到我攤咗喺廁所地下半個鐘冇咗知覺
好慘

如果呢個老人老人早啲知道港大深圳醫院內地醫療,而唔係比公立老點肯定有救

其實去深圳醫既中國香港老人好多
黑暴坐監係佢地抵死唔緊要啊

但係佢地以前同啲毒果毒媒老點香港老人話內地醫療幾差幾差

幾多人真係信左排公立如果冇佢地救到既人一定更多
好多病如果早期介入就可以控制得好好同治療費壓到好低
香港的問題就係檢查費太高導致好多人無定期檢查

睇公立就hea,到班友sense到唔對路出轉介信,再排到病人做機時已經惡化到就rip
你快d返去睇精神科啦
想打尖可以拎習近平張相倒d墨落去
如果可以既話我想我得65歲命
再老真係只會成為負累
講得好啱返內地深圳醫院檢查係香港窮人唯一出路 希望黑暴毒果毒媒唔好再老點香港窮人
咁你而家點
我最近就係大便好多鮮血 睇緊學校醫生
公立醫院醫生真係好撚求其
仲遇過啲極無人性嘅 淨係識跟程序垃圾
快啲做腸鏡胃鏡,而家有麻醉無痛腸胃鏡,唔好拖

有錢有保險就私家,冇錢上深圳港大醫院/協和深圳醫院預約做

千萬唔好排公立拖
我信醫生
佢地天龍人 大撚哂
黑屎基本上係上消化道出血,常見嘅原因基本上係peptic ulcer 同 duodenal ulcer。

屙血基本上係下消化道出血,常見原因係diverticulosis,痔瘡,同埋cancer。但如果好大量要考慮上消化道大量出血嘅問題。

一般嚟講,上消化道出血比較嚴重,因為病人比較大機會出血過多而導致休克。
醫療霸權
段錯症都無事
如果係公立排期檢查,最近可能收到中央援港應急醫院轉介
記得回話去

早小小有結果對病人係最好

真係『非專業失當!』
大便有血好多原因
要照大腸或驗大便
第一個急症都講到明有腫瘤
點解之前轉介反而會唔睇
hea得咁撚緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞