(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
乜你個原因咁特別,一講出嚟全香港都知嗰個係你?
係咪落公園屌板?定係套咗戒指落條賓周嗰度?
其實問題係個制度度
真係有啲醫生明知都留係公立/畢業入公立
純粹為左想幫人😔
仆街就係私立
同韓國情況全部都係仆街係有啲分別
依家都冇哂反對派,又有國安法
社會一片和諧
深圳同香港都係中國領地
點解香港要咁貴?
係咪政府失當?
私家睇一次專科淨係診金都過千
睇幾次加埋照要成萬
仆乜野街呀,大佬,公立咁辛苦,一出黎,下下on call燃燒自己青春,call完朝早巡埋房,睇埋門診,返成30個鐘工,唔洗call都一日返12個鐘工咁,依種非人生活要捱起碼要捱2年,有乜heart都無啦,做到狗咁得雞碎咁多人工
如果純粹咳,應該唔算急症
利申非醫護, 我覺得算快, 我見網上話公立排腸鏡一般超過一年。
所以咪話兩樣嘢要同時做,有夜診同時以罰款打擊濫用急症室,令班人排急症嘅成本大幅高過普通科門診。
政府成日cut資源
直接分流果陣分佢過去夜診好過啦
80歲藍尸美麗新Xianggang求仁得仁
你老母原來移民兩個字是連登敏感用字,我以為共產黨响國内先有呢D,原來連登都有,CLS
無㗎,你去得急症室就預咗俾人判罰錢,呢個先係想要嘅效果
呢個阿伯長期屙血有直腸癌
呢d咁明顯嘅情況喺英國加拿大新加坡日本台灣等等國家晨早已經由non urgent case轉做priority case,並且喺2-7日內就已經會安排腸鏡。

香港醫療先進喎,慢慢等多三四年等到擴散變末期冇得醫先黎感受吓有幾先進啦
個主診醫生應該要開名啦
補充多個
除咗傷風感冒
扭親腳 都係要去普通科睇咗先至攞到轉介信睇物理治療
咁普通科又幫到我做啲咩治療呢?其實係冇乜嘅
去到最後都係要交畀物理治療
先可以檢查到邊一條韌帶拉傷
咩超聲波衝擊波針灸熱療運動建議普通科全部做唔到

聽講今年先開始傾緊 唔使睇普通科先攞到信睇物理治療
呢啲policy應該早啲做啦
唔使下下睇普通科嘅時候 普通科嗰個咩都唔識搞又尷尬
病人又要洗多幾舊水就係攞張信同埋幾粒消炎藥
香港個醫生人口比例仲衰過韓國
急症室照完X光,醫生話支氣管炎,個肺一邊花咗,好多痰塞住
最後開咗一個星期抗生素
咁都睇急症?

抵撚你死
之後急症室醫生叫我一星期返去急症室
再照X光睇程況如何喎,個肺清未,要否加藥

如果你覺得冇嘢
咁你應該好撚快死,仲要死全家
香港醫生協會反對增加醫科學生名額

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞