(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
其實有快期 快嘅幾星期就等到
醫生覺得無需要快咪排隊尾
呢堆嘢點照到廿幾萬吹大左

同埋佢呢啲症狀去政府醫院都係開藥打發你走
跟住又屌佢點解唔驗

就算真係要咁貴,其實政府醫院政府醫院做呢堆嘢都係差唔多貴,只係用公帑補貼

所以而家個問題就係錢從何來冇可能公立無止境每個病都照顧得好好乜都驗又唔收錢
RIP
唔係喎,早幾個回覆先有人屌公立醫生唔識斷症一到嚟就乜都驗
乜都驗+近乎唔洗錢
我會多謝公立醫生幫我 check 清楚囉
所以我唔明有人屌公立乜都check
Check 得遲又屌,唔係樣樣check晒又屌

想快去私家驗得詳細又屌貴
點解醫院搞等咁先至同佢做大腸鏡檢查?雖然做幾次直腸鏡都搵唔到嘢,但係病人持續出血 。
公院嘅大腸鏡 booking 超級 full, 連呢啲緊急個案都要有排排?
個快期係指專科門診
唔係照腸鏡,唔好混淆試聽
睇番醫管局嘅回覆信
最後響病人最後果次入院時幫佢做咗大腸鏡,先至搵到係癌
問題係,點解佢頭兩次入院果陣唔同佢做?
雖然都未必救得番(成個過程都只係一個月,已確診第四期 。可能一開始睇急症已經係第四期),但係起碼家人唔會投訴
留港撚值得擁有啦
其實HA封信講阿伯第一次入院,出院係有幫阿伯預約照大腸鏡, 嗰期大約四個月後,第二次入院都有同阿伯嗰女商量,阿伯出院的後續安排,最後決定照原定計劃等照大腸鏡,第三次入院係因為阿伯攞住私家醫生封referral, 話懷疑阿伯有腫瘤, 最後阿伯喺醫院等咗四天就照大腸鏡。
最後嗰次係私家寫明CA Rectum 公立先肯即照
私家點知係癌?又照咗大腸鏡?
逼鳩你驗咩而家唔驗唔俾出院?
冇保險/冇錢咪走
正常人肚痛胃痛都係食住止痛藥先去診所睇
你自己走去照埋啲無謂野去怪人
有巴絲講,應該係督到前烈腺/大便
私家醫院老點人去驗咁多野,係冇醫德
最終決定權都係喺你自己到你話佢呃鳩你簽名話要驗就話姐,建議你驗你可以唔聽架喎
病人自己都有責任,但係並唔代表醫院咁做冇違道德
咁佢建議你驗呢個行為 違左咩道德唔同你講有得驗陣間你去第度驗到咪又屌人一開始唔同你講
我講緊以下個案間私家醫院有違道德,唔係講東張西望果單 case
//有個auntie肚痾+胃痛去某私家睇。
因為夜麻麻冇醫生睇,佢住某私院隔離
結果又照MRI、驗噬血細胞、驗埋有冇性病,你比人謀殺驗屍都冇驗得咁detail,差唔多要比成廿萬先走到//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞