(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
窮人不嬲唔好病

利申:窮人
病人如需照腸鏡需輪候2、3年

依家人多都咁
同食煙肺癌的人差唔多
咁都唔睇醫生
未睇過公立就買咗保險先睇
所以見到韓國總統要對付醫療霸權,其實都覺得幾欣慰
為咗佢D屋企人囉
你睇吓而家搞到佢另一半「抑鬱」
點會冇得醫
冇擴散的話切咗條直腸再開個造口出屎咪得
咁有時又真係要照顧在生者感受
因為有人期望
就要不計成本拖長條命?

好難聽講句,佢唔「抑鬱」都淨返無幾多年日子。
手術成功但病人死亡都做到㗎,仲唔少添。
但80歲人做完捱得到幾耐?
證實到ca 都唔會醫拉
80 拉,開開心心咁過身 好過去做化療受苦拉。
80男人 行唔行到都成問題,仲會唔會醫先?

唔係幫醫生 日日咁多人睇 個期又一年後
等唔到架拉。家人又唔帶佢睇私家。佢都係要死架拉。救都救後生先拉 。

借d意想要賠償吧。
咁咪由醫生問病人/家屬做定唔做囉
做就有風險
唔做就唔該同意埋DNR佢
純理性,你啱
但係始終現今社會唔接受「放棄老人」
RIP

講就輕鬆 80歲頂唔頂到chemo+surgery

唔係無得醫 係醫都廢事啫
直頭係因為醫療進步同經濟進步

太多人就覺得盡醫係理所當然。

特別係無一種叫你有病,人地醫你係理所當然。
我早兩年大便出血,公立咁橋有痔瘡的話,佢哋就會斷痔瘡,但其實私家做大腸鏡都有可變癌嘅息肉,所以打緊工遇著呢啲情況一定要claim保險去私家照一次,若果已經退休就認命啦
樓豬講得啱建議你以後有咩病痛唔好揾醫畜
所以先咁大醫療浪費。
11cm 點可以用手指摸到
楊婆婆的僱主建議她帶丈夫到私家醫院看專科醫生,醫生用手檢查後發現腫瘤再長大,而丈夫持醫生轉介信,終獲安排入院並接受腸鏡檢查,證實距離肛門11厘米位置有腫瘤。楊婆婆便問腫瘤科醫生,為何前2間醫院都查不出有腫瘤,對方指因腫瘤在11厘米深處,手指則只能摸到10厘米處,

「我就問佢,究竟個醫生個手指特別長,定還是佢駁長個手指,人又摸到你又摸唔到。我話甚至連嗰個急症醫生都摸到喎,你哋個個冇睇電腦、冇睇『醫健通』㗎咩。」

醫生
全球醫療排名係韓國第二,日本第三
我信賴韓國同日本多個香港
加上我鍾意呢兩個國家
我就算死都死係韓國和日本醫院
未必,因為要鎮靜麻醉,除時醒唔返
你點得出呢個結論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞