(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
National insurance
邊度窮人可以病又有得醫

我都想知

反而醫源資源緊張,最大問題係人口老化得嚟又世界第一二長壽,結果係八九成老年人擠滿啲醫療資源。

咁如果你後生但新症去排,得返一兩成唔到係俾非老人,你梗係覺得緊張啦。
你因為乜原因去睇急症?
深圳400蚊
同香港班廢物武夫淨係識大大舊錢搞國安有咩衝突?
同埋我好感動深圳400蚊可以睇病
我即刻以大灣區融合為榮wo
伯伯走左
婆婆接受唔到現實
心理上都係想怪醫生

心諗或者冇人做錯野,可以多幾年命,甚至好似誠哥咁長命,
但事實醫生可能已經盡左力,有限既資源下程序上都定左做法

1. 現今醫療係冇可能100% 救到人
2. 香港行精英制同時又要保障基層醫療,變左「供不應求」
2.1 跟外國就大量次級醫院,好處係多醫護傾下點做,多訓練 ,但質素一般,同埋貴。 醫院有曬grading
2.2 跟大陸就大量唔合格既醫護,即刻有得攪,但質素差。 公立反而係最質質,私家係垃圾

3. 好多人無正視過醫療事故係必然性, 首先病,已經係未必既野,再加上人為事故。 邊可能100%唔出錯, 平時出街都可能帶漏野啦。 只係香港係投訴之都,下下追求0事故, 一個假現實, 變左醫生學位要小,要多檢查,跟程序去保障醫生。 其實好多剩,正面d,接收某個比例既錯誤,增加學位,
用市場,錢黎決定去brand 1,定brand 3既醫院,好似北美咁,先係最好解決方法。
病係未知既野
鮮血直流都唔大鑊,黑屎大鑊。
你真係知道問緊咩喎
你果次又因為乜事去睇急症?
咁無白車落貨

即係已經無重症啦
咁唔Call人返夜好正常。

唔信你一直失緊血或者已經Blackout咗都叫你等第朝。

同埋都係一個問題,你乜嘢原因去睇急症?
純粹夜間無醫療服務?
你岩你岩
啲懶憤慨會員又話醫畜乜乜乜

從來無諗過根本係啲人特別係盲毛期待過高。
都話香港最好
其實婆婆已經好清醒,但都比d仆街醫生係到撚
深圳港大醫院似乎係唔錯選擇 。我只係睇過專科門診、照 mri. 真係好快、好平 。有港大個名照住,放心啲 。
巴絲,你用過乜服務?
題外話,如果照腸鏡為咗普通 body check, 就應該先做中大果個大便基因測試,佢好準,有九成幾準。四千蚊
若果結果有問題,先至照腸鏡,因為腸鏡係入侵式 。
又一隻醫畜
老美醫療係好有問題
我睇過佢一套電影,係講呢啲 。窮人食蕉
肺炎,咳到死死吓
雖然佢係我嘅Blocked user
但佢呢一點錯唔哂

起碼係搵用少少錢但做到唔駛等嘅Alternative
就算話支那都起碼港大,香港呢邊啲醫生會睇嘅資料。

而唔係走去排免費公家,跟住有事就永遠都係喊苦喊忽話公家照顧得你唔好。

香港醫療霸權係咁
d醫畜做錯嘢無後果
唔知點解部份連登仔好祟醫
武肺定其他肺炎?
香港老嘢新移民咁多,你加多多都唔夠洗啦。
可以
其實台灣嗰啲醫院呢

你香港人拎錢就有得睇
好多服務又好又細心

穩陣過中國,但又比香港私家平好多。
透明得嚟,又唔係真係咁貴。

如果你覺得你有嘢想做,唔想用命去換公家免費,又想可以問長問短
一定要考慮下台灣。
三萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞