(醫療事故) 大便出血二度求醫 醫生稱痔瘡所致 不知患癌終病逝 醫委會:「非專業失當!」

574 回覆
215 Like 32 Dislike
同1時間2個病人,只可以救1個
10歲 vs 80歲
任何人都會揀10歲
ic ic. 原來咁大鑊
仲以為勁既醫生大部分會去私院... 因為高人工同自由d ?
要睇身份,如果80歲係權貴/高官
99.99%會變左救左80歲果個先
呢個制度
醫生好大話語權
同買樓一樣道理
地產商:你可以唔買咩?你會冇地方住

市民值得更好嘅醫療同房屋
搵多啲人幫你手囉
窮人會病
窮人都需要地方住

私家收費合理就唔會個個衝公立醫院啦
噏乜鳩加價

講緊一係加税一係醫保

比得十幾%税你想公立醫療有幾好
其實入院照腸鏡醫生簽張紙㩒幾個制就得 唔明點解唔做
未必 黑屎係上腸胃道出血 鮮血係下腸胃道出血 兩種都可以好大鑊
世上有咩地方又低税無唔行醫保醫療好

不過公立加番價咁私家咪相對唔貴囉
乜鳩啊連登仔租樓日日賺喎,邊有迫你買
照x ray大把地方幾舊水ok洗鬼去急症咩
你呢啲咪就係濫用急症個堆
為咗免費照X光,所以去睇急症?
On 9,你真係好得閒,搵野黎嚟拗?
定係平時慣咗,用個屎忽來掉轉嚟諗野 ?

發燒,氣速,又咳到死死下,肺花咗半邊
夜麻麻十點幾收曬工,邊個同你照?去24小時診症嘅浸會定養和?
急症室醫生叫你即刻去X光房照,你唔通唔去照?
私家24小時好多有得照啦

你呢種直頭非緊急去急症室仲好意思
咁你有冇去私家驗下你個腦?
10歲同80歲係同一類離,都係身體弱、高風險群組

而家係講緊實際個制度係點run,
唔係你個幻想世界
勁嗰d會直接出離單飛的

私院係d房同設施乾淨d、舒服d咁

一般都係用自己d專科醫生,
私院係借個場比你做手術/訓
你間夜診搞到免費都係照迫A&E架啦

好多病徵係要醫院先處理到、做到個分流

因為個問題係個病人自己都唔知自己咩病,
去急症室起碼無啦啦猝死都有人、有設備急救

所以所有社會都會向起多d醫院、增加醫護人數邁進,
呢d野係多多益善,無人會嫌醫療水平太好
人哋都分流咗你去非緊急

事實幾間私家醫院廿四小時有得睇醫生,有啲甚至有埋廿四小時或者夜更X-Ray

就係因為政府教育不足,好似你呢啲非緊急病人都去咗急症室,仲要屌人睇得慢
發燒、氣促、肺花半邊,
再落去係有一定機會心臟病

呢d起碼都次緊急起跳,
你唔識就咪撚出離柒
其實係冇可能免費無限醫療

一係就狂加税,一係就全民醫保

係冇可能有低稅率但係啲醫療又免費又有服務
都係嗰句你比小小錢睇急症又唔係緊急,一定係等

唔想等就去私家,而家私家又多廿四小時,有啲夜啲都可以照X ray
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞