[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
都驚呢樣呀
日本而家好似好多人咁

如果以我上次去九州嘅經驗就四野無人
標準答案,三支帶曬
邊支唔用放住係酒店先
帶哂
個相機袋唔夠大
如果放喺鏡頭袋再入喼穩唔穩陣
想問吓大家平時冇用開閃光燈 唔係好識呢方面
如果想夜拍/有時係室內偏暗地方影相嘅話 有冇話推介邊枝外閃 定其實分別唔大 主要睇setting
我自己就係放hand carry 到, sofar都冇咩問題
係hand carry細喼
唔敢寄倉
機頂燈一般都係推神牛v1/v860/tt685
但如果放機頂直打嘅話影人會好硬

想靚嘅話就要玩飛燈+modifier

或者用led 燈,新上手會較易控制
小弟新手想入坑,想問下大家意見
筆直大約25k,機就應該A7C2
但係諗唔到第一支鏡買乜
多數用都係去旅行影下景,會行山,少量影人
考慮2070/ t28200,第時應該會補支ultra wide鏡影星
因為唔係好想一個trip 帶太多支鏡出街/上山
同埋想問下有28200既巴打,支鏡用耐左焦距環係咪會鬆?

希望大家幫幫手
我支28-200暫時冇呢個問題
黎緊去京都 想去金閣寺
得50.4 夠唔夠做
假設筆直足夠 應否加支變焦
筆直夠就加,變焦彈性大
2470GM2同70200GM2邊度個價靚?
唔該哂仲有之前幾位
綜合幾位,我既用途 都係推20-70多,甚至唔太必需帶後備鏡

仲有個問題
a7cr 平時上山 行山用, 繼續帶20-70一枝其實係咪都好夠
影既相可能都係太陽升起,或者呢度前兩頁ig入面既雲相
6000萬像,用70mm開apsc變105mm,仲有2千幾萬像,仲有好多空間crop相,唔太必需再加70-200長焦去影
呢個諗法仲唔會好傻豬

承上,既然旅行唔必須35 50大光圈,平時上山200mm又唔必須
for我唔太影人既用途,咁同主鏡20-70 配合既第二枝鏡(唔係旅行帶),揀18mm f1.4會更好
上山可以影超級wide大景
屎忽痕試影星空,佢又係一枝好適合既神鏡
無論焦距 光圈都冇同20-70重疊

乜都未買 純綷自己事前ff做預算
行山會知自己要帶咩鏡要影啲乜,你想200mm行山嘅不如考慮T28200
星空一定係14mm f1.8
揀得輕便優先就唔使諗焦距問題
超廣角留俾手機,其他20-70 , 70mm 打後就唔係你本身要既主題唔使諗
而家係日本旅行緊,都幾常用iPhone個 3x zoom去補,計返大概80mm左右,覺得呢個焦段用嚟掃街同影景都幾好用

所以我係你的話,應該都會skip咗50mm,帶1635 + 85就攪掂
原來我打錯左
本身係想打14mm f1.8
85最主要係怕現場太多人就唔到位

話說日本tamron 70180個價好似唔錯
分分鐘帶多支鏡返嚟
多謝上幾個po 嘅巴打解答問題,終於入手左

想問下各位如果要叉2舊電用咩charger 好?Thanks
Nitecore USN4,或者smallrig都有一隻。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞