[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
抗炫光差啲?
都冇乜特别大缺點
而且重量幾好
可能樣衰啲都算缺點
LR 10usd一個月都算affordable啦
個人揀tools最重視community大細
有咩問題疑難最少易啲搵到解決方法
焦距按中心點計
你睇佢哋中心啲物體尺寸係差唔多
但係普通“零變形”鏡頭越靠邊物品會越拉長左,因為要令佢啲圖案變番直,相對同尺寸物品同人與中心比都變橫左,所以先講用廣角影相企邊邊會變肥
而魚眼係由得佢曲,邊緣物品人物同中心比尺寸差唔多甚至會縮水
實際上係兩種鏡頭變形方向唔同先真

其實人眼邊緣都有魚眼感,只係個腦會幫手修正
正面對住太陽拍嗰時有奇怪光班吧,上網搵好多例子
想問下Sony arw點放落LR執?
70200gm2 旅行咩足全日會唔會好攰?
LR最大優勢係有包埋PS
天涯鏡想幾sharp呀
呢啲問題其實個個都唔同冇客觀標準問嚟無意思喎
你咪孭支1kg水行一日街睇下覺得點
唔會喎,因為我揸車啲鏡放哂喺車尾
如果你唔換機同唔追新function 就係
以前買過一次capture one, 第二年佢出新版又上唔到
之後新機啲raw又讀唔到, 棄用了
用返LR每個月比少少交保護費,一直又新野玩
夜晚就買支定蕉大光圈啦
諗住呻下 唔知幾時岀g2
有支20.8 但影人wide左啲
Sigma呢支上手玩過其實幾唔錯,手感質感同輕便都比原廠1.4好(我覺得),又幾靚仔,如果唔係要追求好多少少嘅極致要去1.4,呢支算係不二之選喇
上個月c1有4折優惠
而家好似完咗lu
呢支鏡 sharpness係差啲
最煩係一次 性交 一年
可以三十日三十日比就好
等傳心師答
其實等於焗你俾。
你常用還好,好日都唔執一次相就好蝕。

買斷例如DxO Photolab好少少係隻 software點都喺返到,而且有兩年 camera/lens modulate update,新機都叫用到。
如果你一set機用四五年,買DxO/CaptureOne哩類買斷嘅會平好多。
我係30日比一次,不過我係好耐年前嘅Fuji版,到用而家pro版都仲係比緊Fuji 版個平價,幾十蚊only
有個曝光迷思請高手指點迷津
成日見人影RAW係較到前景好暗(講緊低兩三個stop)
再後期推返高
但小弟跟住咁做 出到嚟感覺最後啲暗位detail都係差咁啲
係咪因為咁影食唔晒d range 定推嘅方法錯咗

還是應該用返正常曝光影(就算要推高ISO)
冇大面積死白就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞