[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有枝20.8想放左佢
本身買黎係想自拍拍Vlog,但發覺都係太重,想放左佢
暗位你tune高啲noise會跟住一齊tune高 如果後面背景唔太重要我會由佢爆 其實出左histogram果啲位我發覺後期其實都recover到啲而唔係全部冇

我有隻貓係黑面 影佢係好多時候後面爆哂光 同埋sony機好似有個d range optimiser 可以用黎試下會唔會好啲 (理論上呢個function都係等於後製拉高shadow & 拉低highlight)

ps: not 高手
A7C2 or A7CR 問:

high contrast 環境下object detection 有冇咩特別震注意?
有話用邊個AF mode & focus mode 會常駐?
絕大部份人應該都係用AF-C
我自己平時focus area會揀tracking: Small
將主體置中 半按快門/按實AF ON就會lock實個主體 再構圖
最好睇histogram,曝光最好做法係盡可能occupy histogram右邊位置而唔掂到個邊,咁後製嘅空間會最大。推光相當於推緊ISO,高ISO影相會少左details。

如果都係太光太暗,唯有落返腳架做 bracketing。
因為有chop過相啦
Google Exposing To The Right
之前聽最多係underexposed>overexposed
大開眼界 研究吓先
用開定焦 唔會覺得定焦唔方便

某程度方便過用變焦 因為唔使諗焦距 專注構圖
係呀 - SEL35F28Z 或者 SEL35F14Z
真 同埋可以迫自己點影得好啲
ETTR好basic skill
利申:m43 用家 👋
用緊 冇咩問題
二手平平地咪玩

如果想用部相機(a74)嚟直播(youtube/facebook)有咩方法? 要錄埋聲所以usb 入電腦依個方法唔太work

係咪都要買個accsoon seemo當capture card用電話開live? 除咗改用手機live之外仲有冇其他option?
相機當webcam 外加支咪?
原來連電話
有無巴打試過a7c配2470gm 會唔會好唔平衡
A7C 配T2875 都已經覺得個頭好聚手拎得好辛苦
唔洗話2470GM定GMII 都勁唔好拎
唔會平衡到,本身人地機身設計插細支鏡
可能Sigma2870好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞