[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我來講,主要影街拍,
24太wide,主要都係用35/50兩段。

要用到tele,70會唔夠,我會換返70200
又輕又平又有光圈
可以日日拎出街用
35 50太多靚細定焦
新手想問
a7cr 6000萬像素機 配
20-70 f4
70-200 f4 marco, 2倍增倍鏡
14mm f1.8 (試下學人影星,有時太wide 開apsc mode 當20mm用)
唔計價錢,會唔會係最佳選擇

唔影人 唔要求淺景深散景,用黎旅行 行山 影風景 影花草動物
都唔會有d咩藝術創作
咁樣用落同大三元gm2會唔會同差好遠
兩枝鏡f4鏡加埋,重量同size差一大截
跟據你既要求,的確係最佳選擇
大家推大三元f2.8,係唔係就為左影人有靚既散景

夜晚影相
而家 無反機 相機防震,加埋超級強大既加埋ai denoise,f2.8已經唔係考慮主因
先講2070同2470
G同GM差一級光圈係一個事實,呢方面一定係GM完勝
但論焦距既話2070有多4mm優勢,廣角4mm已經係好多
再者係畫質方面,原來大家同樣係F4既情況下
24mm: 2070勝
35mm: 打和
50/70: 2470勝

70200既G同GM唔太熟
但冇光圈需求下,重量同size G的確係好啲
同埋影花花草草又可以多個marco玩
畫質方面就自己去睇番testing圖,呢兩支我冇仔細睇過
至於14GM
影星黎講係最好沒有之一
上面有師兄話定焦方便過變焦,我雖然唔認同,
但定焦確實令你更專注喺個構圖到。

另外玩多左35/50mm,sharpness慢慢都變左次要,反而支鏡出來嘅色水,bokeh嘅質感,以至用起上來個手感先緊要
影景玩埋CPL又係另一個世界
有冇人有經驗bigma啲鏡價錢走勢會係點
如果等一排會平啲 會積極考慮下半年入支500mm
kakaku 有trend睇
佢得兩年睇
近排有返咁上下價位
可能得支60-600有參考價值
一年跌一成左右

而加官網訂好似送filter睇定啲先
竟然,買黎影咩?
打雀同影啲超壓縮景富士山+江之島嗰類
唔加多少少 600GM?
重 價錢唔係問題
咁又係,重一個double
sony黑科技出到支一樣size
gm spec多多錢都轟落去
雖然物理上冇可能
等之餘,都可以加支TC2x落70200玩住先
想問問各位意見,本身有支 FE 24-240 OSS ,如果換支 FE 24-105 G OSS 會唔會不智?

利申: 因爲支 24-240 保養不善,有啲霉……
都唔急嘅現有器材都大把嘢影

當買攝影嘢係投資而唔係消費真係放好多
唔玩放返出去當租鏡都抵
價錢唔係問題就300GM+1.4/2x啦
我都想知兩支比較係點
唔嫌24105出咗好幾年就冇咩問題

或者tamron28200都可以,不過冇鏡身防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞