[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你係會高速連拍mode咁影3-4張?
定係單張mode咁㩒3-4次
好多構圖好影得好就合埋眼
有啲個人ok但又有途人攝鏡
同埋發現自己都有個壞習慣就係避開啲途人搞到啲構圖錯撚晒影到成pat 屎咁
我開左個 album 儲起哂佢反眼白眼合眼d 哈碌相之後俾佢睇d 得嘅又睇下d 唔得嘅之後佢無再嫌我影到哈碌相,淨係揀d 得嘅相
你係會高速連拍mode咁影3-4張?<-我而家係咁
定係單張mode咁㩒3-4次<-以前係咁
同埋發現自己都有個壞習慣就係避開啲途人搞到啲構圖錯撚晒<-我會構定圖等路人走, 真係keep住有既就影多幾張番去執
我懷疑我以前部相機個快門頻率同佢隻眼既開合頻率sync左
我係單張mode 影多幾張,有時叫佢唔好定哂格郁下,咁會自然d,
專業嘅都唔會張張中啦,我地放鬆d 玩啦
貴 同埋 有個黑G
見平平地執左枝三羊35mm f2.8玩下
拎上手玩具到仆街勁輕幾過癮
夾c機真係fit到仆街
BTW 2070 有XD 線性馬達
但2450 得線性馬達
係咪姐係對焦速度會慢D?
想問吓,有支 Sony 鏡變焦環同光圈環兩條膠環舊咗殘咗

有冇就咁買個膠環換?
而家啲分㻎部要加錢換嘢真係好廢原裝電都已經有三四粒真係唔知換乜好
啲分唔可以換現金卷?再用黎訂新鏡得唔得
得嘅,但到時用原價買又未必夠出面肥花嗰啲平感覺扣埋分先同出面一樣
現金卷無記錯好似得一個月期限
想放左支35 1.4換 24-50
開post template加左幾支新鏡入去
睇下有無人可以擺低新鏡既短評
Sigma 15mm, 500mm, Laowa 10mm, Sony 24-50mm
https://docs.google.com/document/d/1LWPk1OnOsy6jCph-kbcGe3EKlfC_w5ezl4DtP9zpaHs/edit?usp=sharing
3月底到期,4月1 reset
大光圈1.4都換 2.8?

依支抵玩過40g
我有一段時間都好似咁
然後我就放鬆啲 同你調返轉
去到嗰個地方 feel下個地方
唔諗焦距,只諗構圖
諗吓張相想有啲咩感覺
然後靜心等待,等吓最佳拍攝時機

有時候覺得影相就好似釣魚咁
等到時機啱
就慢慢幾下快門
剩低嘅就天注定

好似下邊呢張相,我喺荃灣嗰個位行咗一個圈
諗咗陣就決定試吓呢個嘅外框構圖
點知咁好彩即刻俾我等到部單車

下邊呢張相雖然係公廁位
但係我去到冇即刻咁快門
反而係諗吓點先可以令到張相更加靚
我就等吓個陽光對比更加強烈先
然後等吓紅色或者黃色嘅電車出現
時機到咗就禁快旦

呢張相係搭地鐵嘅時候
望到佢經過嗰一刻感受到
咁就再等佢下一架影低呢刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞