[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
未買,網絡嘢想避大陸牌子
個 friends介紹過哩隻,唔肯定好:
https://www.evehome.com/en/eve-room
35mm接近人雙眼視角
但透視再廣啲
個人覺得影呢啲係人文題材先決
例如咁
電子防潮啦一了百了我果個已經用左13年
香港既天氣買個防潮箱傍身吧
幾百蚊買個電子防潮箱唔洗煩。
防潮箱本身有濕度計,怕唔準或者其他嘢嘅,再買個濕度計放埋入去。(我係咁做)
好在都50 50幾驚一面倒
[url]三島為左開POST做埋洗板狗
https://lih.kg/3633633
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

都好多人block 撚咗你啦死大陸乞衣 reganlam

學人開post ,結果原來無撚人理鳩人,你幾撚樣衰呀大陸閪

咁你block 咗四賤畜,GM狗,四乞衣未?
新手入坑 想問下呢啲shortcuts 有冇得改
試過長期擺一支kit鏡係房枱面兩年無掂過,結果發霉
之後焗買防潮箱

利申:間房係長期無發霉跡象
FL
對比+4 高光-4 飽和+3
屋企隻收藏家電子防潮係瑩記買,用咗10年仲好健全
其實風格係咪得jpg有影響?影raw用風格影好似得機睇相先有效果 去返電腦raw就變返原檔
風格就係for你jpg直出
會執raw就唔使理風格
之前裝修放左入去晾衫個房一個月,可能抽極都太濕裝修完壞左,而家放隻大笨象入去頂住先
有無清黎緊買機鏡
手上有2張500現金卷 同 Sony積分換既600蚊卷
打包一齊賣haahaa
壞咗嘅話,換返個電子防潮蕊就搞掂,拎個蕊型號去瑩記配啦
正想講 其他野冇發霉但係鏡頭發 係唔係鏡頭有D coating易比霉生長
回南天真係恐怖
如果放入個膠箱到唔打開會唔會出事
兩老唔識搞 但我仲有半年先返去
想問下大三元入面70200算唔算萬用?
主要人像 城市 人文
衹要有空氣就一定有塵,鏡頭唔係真空,入面點都有唔明顯又肉眼未必睇到嘅塵,塵有菌,耐咗一定會滋生,就算防潮箱都唔一定百分百,得閒都要拎啲鏡出嚟開機係陽光下影幾張相,等陽光啲UV殺下啲菌
想問萬一真係發霉 有冇得救
即刻拎走支鏡,唔好同其他鏡擺埋一齊,啲霉菌會傳染俾其他鏡,如果支鏡係靚鏡或貴買返嚟,就將支發霉鏡拎去俾原廠或熟手嘅人清理,如果係啲kit 鏡垃圾鏡就直接掉咗佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞