[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你買得cr 當然一定好過6300 ,淨計spec
其實係呢度某幾位先咁病態推gm

你始終都係嫌6300咪買部cr 玩住先, 到時去完旅行唔o 岩咪放左它當租機, 買萬幾蚊野唔使咁多理由俾自己買!
iPhone,水族館咁低光你用F4鏡無乜嘢影到。影白菜你要等對面無人幫你做背景,玻璃又厚,電話同相機分別不大。

如果影風景嘅話,20-70幾好。
出年有機會出a7ciii
後年有機會出a7m6
建議等埋先
出a75又要等半年落價 到時又7c3
佢用rx100vii 影wor
講真依啲相後製都好重要 唔好成日諗咩機咩鏡先影到
正如你食人地煮嘅嘢覺得好味唔會問佢用咩爐頭煮
1.早期鏡頭無論係apsc or ff設計未有考慮五到六千萬像素咁高
使用上會將色散,唔夠實淨 放大左明顯左

不過日常用問題唔太大, 同埋多數係指超廣角既邊位會崩,你得支18-50 唔關你事
等到Sony執笠就唔使驚買唔到最新型號
7c2咪ok囉 鏡頭玩副廠好平
留apsc鏡無意義 賣出買入唔會補太多錢
你上面set 野就算賣都賣唔到幾多錢,自用吧
sigma 三劍客都係後期鏡都唔會太大問題

玩住先,覺得唔夠用再買鏡頭,ff 鏡坑太大
ff唔打雀坑唔算大 來來去幾個焦段
而且emount大把副廠揀
相對玩手動鏡坑仲大 買唔停
A74直拍個舊野除左原廠仲有冇其他好?
好貴
未買左A7CR,有咩鏡咪玩住先。
唔好理乜嘢R機一定配GM,副廠插落去一樣影到,而且副廠變焦基本上有GM八九成質素。

到你再有budget先諗貴鏡都唔遲。
你貼相冇用,你貼錢可能佢會明啲
我自己既話就簡單睇MTF圖,條線愈近頂愈好
其實fe35 同fe85 都好細支,不過短期可以用sigma 頂住先

開擴展iso 功能, 不過影相機正常好少開咁勁iso,
除非係fx3 a7s3 呢d 夜視儀長開iso 12800 拍片
cr低光係差過c2
但你話係咪差好多就有好多唔同說法
你搞錯左d 野, 要去到iso 100000應該唔係弱光,係無光情況, 用咩機都死

淨係靠機身去克服所謂弱光係唔理想,安全快門,iso,光圈先係最基本

唔好學壞手勢見人講a 廠ff 1.8 ~ b 廠apsc f1. 4呢d 謬論

而家你買機係為左日本旅行定做攝影論文
你可以上DPreview自行比較,但可以話你知ISO1600都會見到noise,我用A74都一樣。

所謂冇noise好多時係denoise過,你不如都係用6300玩下AI denoise 先再決定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞