[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
但電話啲 AI 算法唔得
不過依家見到 ZVE10 二手價都幾平 都諗得過
一陣睇埋 28200 鏡幾錢先
電話運算會將張相既細節整到一撻野咁
同埋影風景 個天成日唔岩色,永遠同現場既天藍色差一大截
我寧願用rx100m7
利申 新手
唔該你 可能幾個月後買

仲有想問,假如手上有 上面3枝鏡,再加部rx100m7
去日本你地會帶咩鏡
例如20-70 + rx100 70-200 + rx100 雙鏡 單鏡
講起呢樣點解apple唔比人熄佢個ai enhance
標準答案帶晒放酒店
嗰日出門前先決定邊支跟身
有手機可以熄咖咩
有冇師兄有細防潮箱推薦 個位得25cm
上網最窄都要26 27cm
不過rx100有得換鏡㗎咩
定講緊第二部加佢
以前iPhone影出嚟嘅感覺比較真實,啲色又唔會好味精,而家越嚟越唔iPhone。
真係鍾意影相,想有質素都係用番相機算,電話留番唔方便用相機嘅時候先用。
我用laowa 15mm f2算因為剩係旅行先用
睇佢上文下理就應該似係rx100 + a7cr + xx鏡
買個高身嘅防潮盒加防潮珠算啦,咁窄好似真係無。就算巿25cm, 開門又要有少少走盞位變咗要再窄啲先得
如果budget唔高嘅話 想要枝廣角可能for影星嗰啲 係咪Viltrox 16mm 1.8係幾好選擇
真係
bigma支新魚眼其實可唔可以拎嚟影星
好少睇sigma,通常一係最平一係直接GM
目前market佢都好前衛冇替代品
可以,corner位重要好sharp冇乜coma
不過一般用就用途好窄,要諗下值唔值

https://www.youtube.com/watch?v=Nr0x1ebyy5w
我新手
用定焦係專心啲
變焦會係咁諗用咩焦距好
用緊
加咗smallrig 底板有少少頭重但可接受
Sigma 有幾支鏡都做得好過Sony,或者係Sony冇做。
85.4,百微等目前都係Sigma嗰支畫質比較好。
sigma個重量好趕客我知佢MIJ造工唔差
佢2870好輕喎
一支支鏡咁睇啦,成個brand咁定義冇乜意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞