[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
20? 數毛? 唔夠光到盡光圈都要推iso,正常會出noise 加 鬆散?
想數毛唔係應該確保光源之後收細光圈盡低iso?
你用 20 影咩想數毛
老老實實好吸引,真係岩哂心水
貼相+光圈快門iso先有計傾
你老連咁遠影隻貓,近d影隻貓都唔同
如果有龍仔70180,35150個d師兄搭呢支都幾完美
痴線,24-50 ,個價多少少買2470GM2 好過啦
用過咁多支standard zoom
近代鏡唔係放大睇差別真係都唔大
依支24-50就算畫質鬆少少都好,個價落到7k就好吸引

老實講如果佢出24-50F4 G但200-300g可能唔洗咁選擇困難
本身就唔會用定價同街價比
所以有d 混亂,因為我自己計用20咁wide好少想用黎數毛
我有20,同70200, 佢其實岩岩補左我中間果段35,50 ,仲恆定2.8,仲要唔重
如果比官方定價呢個少少買兩支都仲有突
17-50
我用盡1.8影個廳對焦燈,低光環境下400 iso 個暴光都正常。
最後都係入返20-70
24-50四月先有但三月尾去旅行
另外諗諗下唔想夜景開高iso,就由得返相under少少再用LR執
你想影果樣係咩?1.8 400iso ,快門幾多? 點為之正常,你想數毛應該係想睇到sharp, 清晰銳利嘅成像?
呢個要求應該係要收細光圈? 我覺得你面對緊嘅問題唔係像素影響, 如果你影嘅野係死物,我會建議升高iso.收光圈,快門時間自己計,因為光源穩定下,快門時間應該容許你放番慢些少
開始去到一個階段係會質疑自己啲成品
睇返去旅行影嘅相 角度焦距拎得好果啲相model個樣就會唔太得 到個model個相得果啲相嘅構圖又覺得麻麻
係咪我唔適合影相
影人一下禁多幾張去cap最好果下
我都成日諗呢個問題,
但係影果時無呢個問題,所以我地應該係唔適合睇相,影係無問題嘅
推左ISO會少左 details,
你一係光返啲,一係放低部機降返ISO。

20.8夠哂 sharp有突。
影果陣又真係冇諗過咁多
係個view finder睇係覺得唔錯
但係睇成品又覺得可以做好啲

依家我影相就好似賭博咁 不斷㩒快門
搏影1000張出到1張得嘅相

但我想自己可以進步多啲 提高出片嘅機會
同我一樣
之前有巴打教我諗清楚自己想影嘅畫面先去影個畫面
唔係影完去搵果張相,
我覺得有道理,雖然我都仲係戒唔到亂咁㩒快門不過有d 知道唔會靚就索性唔㩒,而家多左諗清楚構圖先影嘅相,成功率的確係高左好多我發現自己去旅行好興奮果時影同冷靜落黎諗過先影嘅效果都會好唔同
棍巴岩,放低部機都係重點我成日諗住手持
唔好話手持, 有啲情況就算你用左腳架, 但禁快門果下都會影響到
我通常做2秒delay
24-50個變焦範圍實際操作冇咩驚喜
我覺得掃街最好
呢個size同重量
可以取代哂呢個範圍內嘅g prime
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞