[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
支24-50 2.8係咪旅行街拍最fit?
枝20mm F1.8G好似係泰國造
好撚on9 3月啲分都同你即刻清零
支24-50等街價跌到7000就換咗支24-70gm2
3月就清0?唔係4月1?
竟然有人同我一樣有揀相厭惡症

揀相del相真係好煩
支sigma 28-70都太大支?

都係長24-50 11.3mm, 重30g
太家都用67mm filter
應該4月1清
但你3月賺嗰啲都好似係4月1清
我相反 支50定走天涯
咁對我黎講,影相係旅行嘅一種享受黎嘅唔係話死度爛度,不過睇多左人地d 相,約略咩情況咩焦距會有機會影咩效果其實有個大概嘅,圖可以後製再構,但係細微細徵野影果下無注意就可能浪費左,比如我試過類似你呢張相嘅構圖,企得唔夠正中,或者機身放番腰高/低少少都可以唔同d,幾何錯左後製完可能就唔係本身件事
本身有20-70 好似對新個支24-50 冇FEEL
求大家俾啲意見。本身有A7 (第一代)無反,間中旅行影相,日頭都夠用,夜景唔夠光,自動對焦feel到跟唔上時代。因為用開Sony prime lens, 考慮升級。可否推介性價比較高既形號?
BTW UNWIRE 24-50 個MODEL 係邊個 ?
24-50我唯一諗到會係習慣用24-70夾85嗰班人用得著
其他配合情況冇
如果一支頂幾支2.8/1.8定焦佢又太重,龍仔20-40先363g呢個重量先叫可以頂一下
依家一律建議A7C2
不過唔會係得一支啦
到時可能出50-135 2.8 輕版

好似新既大三元系列咁
我都無好肯定點岩點錯,始終我覺得唔同焦距唔同特性,好似上個po 巴打們討論過夠像素就crop 得番有壓縮感嘅相,但係我會直接用長焦好過番黎crop,要影正常普通嘅人像唔會攞ultra wide 因為我唔擅長控制個變型,
之前都用過20 1.8 整估隻貓俾佢扮自拍,所以應該無岩錯? 我大概係類似咁嘅諗法去選擇鏡頭同影咩?
真係出50-135我會拎去夾16-35
del 得多就知道下次邊d諗法直接唔鬼影
又睇返,對上一支2070 f4G都係泰國造
分開咁多條生產線,又泰國,又越南,又支那
我想20 2450 55 70200
有時冇得避一定要影多啲黎del
以前影相影景多, 用慣單發
之後去影老婆, 發覺單搞唔撚掂
就算1/1000快門, 一禁落去都係影左佢合埋眼/合緊眼果下, 比佢屌撚死
而家慣左影識郁既野都係一禁3-4張
應該每個影女皇嘅都試過,俾人屌到想滅門唔再玩
改左單發既習慣之後, 冇再比人屌過
係番去揀相果陣辛苦
不過而家我學精左, 外判主要揀相工作比被攝對象
自己揀幾張自己覺得幾好既就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞