[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
呢度有冇師兄係用CaptureOne?
LR貴到頂唔順轉戰咗
capture one應該貴過LR喎
sony 支wow factor camera 到底會係咩呢
35??好似仲有 zesis 35mm 1.4,$6480,不過舊時代設計黎,又重又金屬面
利申: 用LR export去pureraw再入返LR
好奇問吓 有無人係會經淘寶買key?
我會寧願重D買ZVE10同18-135
整個胸包其實要拎唔辛苦
其實怕跌價買二手咪得
呢支新出嗰陣多人用啦
依家舊啫
但呢個價呢個重量仲係好打得
SONY幾支1.8都係同級相對輕
三羊邊緣冇咁好
有少少離題唔好意思 因工作上關係嚟緊要返大陸做嘢 如果帶相機上去 係咪要求畀啲海狗開機睇?無返過上面

第一次貼圖 手下留情
a7cR + 40mm F2.5G
我最近都轉左a7cr 有時啲相夠清放大係隻貓個瞳孔睇得到自己
買斷個心好過啲
光圈細少少嘅sigma 35f2呢?
據我理解焦距數字愈細視角愈闊
Sigma支14mm照計應該闊過佢地支15mm
但係睇番數值14mm既視角係110度左右,15mm可以去到180度
係咪魚眼鏡既焦距同視角又係第二種計法
定係焦距同視角唔係咁簡單可以線性咁轉換
睇一機二鏡未必check .多過就好大機會中,多數check 卡入面有無相
我睇返係個 mapping唔同,所以計法唔一樣

Fisheye lenses differ from normal (rectilinear) lenses in the mapping between the object angle Θ and the radius r on the image plane.
For rectilinear lenses, r = f tan Θ.
For typical fisheye lenses, there are several mappings, but the most common is r = f Θ.

https://www.imatest.com/docs/pre-distorted-charts/#:~:text=Fisheye%20lenses%20differ%20from%20normal,common%20is%20r%20%3D%20f%20Θ.

一般鏡map flat view (所以有tangent),魚眼鏡map curved view。
咁可以睇埋DxO Photolab,有30日全功能無水印試用。
不過其實貴過訂Lr 一年。
用左一年有多 開始覺得28200真係唔多sharp 尤其係影夜晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞