[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
黑暗+空氣唔流通,生得仲快
一定要放包防潮珠入去。

Zeiss 有警告濕度唔好低過30%,但我上網睇左好耐,冇證據顯示會有問題。所以我寧願過低都唔會俾濕度過60%,我個防潮櫃長期20%或以下。
以前部70D連鏡放背囊,再放衣櫃,因為有一排冇拎出嚟影,結果鏡頭玻璃有一細撻霉,雖然影相睇落好似冇乜影響,但都唔敢再係咁放係度。
咁大件事咁如果係膠箱入面放吸濕大象嗰啲夠唔夠?
加個濕度計,而家我長期得30-40%, D油乾都話知佢,唔好發霉就OK
濕度太低嘅話耐咗會令鏡頭入面對焦摩打嘅油同潤滑劑硬化,而且對焦或變焦環啲膠圈無咁好,所以我長期保持係45%-50%濕度
應該好夠,吸濕大笨象哩類吸得好勁,你唔驚Zeiss提到嘅濕度過低就冇問題。但要小心佢啲化學物質可能會影響到相機鏡頭,理論上包裝唔爛應該冇事。驚的話最好用返相機專用嗰類。
哩個網都解得幾好:
https://www.consumer.org.hk/tc/shopping-guide/tips/2021-tips-dehumidifying-agents

另外,最好個箱係透明,裏面放隻濕度計,可以睇到幾濕,例如咁:
新鏡都咁易發霉嘅咩? 我以為啲老鏡先會咁麻煩
鏡頭發霉邊會分新舊
衹要濕度高,乜嘢鏡都會發霉
Yes
70200>2470>1424

1424唔啱香港,啱澳洲美州
Sony你預6k幾到
上年年尾C字頭放左8k up
1) My Sony Dollar現金券有效期為1個月

2) 每次交易只可使用一張My Sony Dollar現金券
原來換得1個月有效期
仲要每單交易只可以用一張
真係嫁!?我仲唔想俾錢一路唔搞添唔該巴打
個蕊如果瑩記無現貨或配唔到,都可以淘寶搵,我以前有同事係淘寶買返嚟自己換
我set左55% 之前上網睇過太乾鏡頭膠圈會裂同埋光圈油會收皮
係 我淘左個惠通防潮箱 5年後死左機芯 落瑩記維修 半個鐘後拎得 用到現在
https://www.adobe.com/hk_zh/creativecloud/photography/compare-plans.html
想問正常係咪用lightroom classic, 攝影 (20GB) plan
我只會用電腦
用緊呢個plan windows/mac都用到
今次旅行冇特別plan睇櫻花
但都撞到河津櫻開得唔錯,幾開心
不過落雨影相真係好煩
A7c2配2470gm2有啲頭重尾輕咁?
70200gm2呢
一樣a7c2 有d想買黎打下雀
加cage囉
no more bullshit, 有買貴無買錯
打雀600都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞