[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
係,global shutter 黑科技好正
閃光燈易好多
雲迪克勁
仆街,睇返之前旅行影d相
富士影個d直出色真係討好好多
宜家用咩profile先
有啲我都覺得ok收貨
用緊 之前去日本見平先買
有少少偏色 但對焦 sharpness果d 我都收貨

p.s. 本身唔算常用50呢個焦段 用35mm多
都係當玩具咁玩 所以無乜投訴
我淨係用龍仔 無用sony鏡
但對比T20 新鏡對焦快好多
有啲咁嘅事? sony e+啲色 FL IN都幾好J 純粹富士多啲花款 同埋用FL再微調都可以整到幾似富士隻classic negative
利申: 之前用開富士
我都覺得FL 改少少setting直出好正
想問吓師兄們如果想買個電子防潮箱 有冇話去邊度買會穩陣啲
White balance 用返auto?
Awb咋
想問吓室內黃燈點set白平衡好,用灰卡set抑或自己睇住個evf較色溫再較偏移?用灰卡會變得白到偏南
https://youtu.be/H98-83AvC30?si=gEBQn_t2JQZdT-34

想問下 室內拍呢d片應該買咩鏡頭好?
我好似係瑩記,買收藏家。
lens 蓋

唔like 咪自己慢慢改色溫
想買支長焦黎緊去影櫻花,原本打算買Tamron 70180G2,但見一代二手有保養只係4千幾,想問下大家會點揀
邊位唔掂
G2 quality 好唔少
最近對焦都跟唔少

利申1代持有者
其實應該普通standard zoom都做到
但係畫面咁靚我覺得重點係燈光
你可以係蛋糕既反光面見到有勁大個光源
d footage隨時又要多機位 多個高身腳架 吊臂先做到
仲未計佢收音都做得好足 肯定唔係靠機內收音
隨時係吊支boom mic埋去錄埋整食材既聲音
有冇人聽過 haida filters? 香港係唔係只係得 LITTLE GARDEN 有得買,or 要直接上淘佬買?
手持A7C2, 見到出x100vi忍唔住訂咗
15 fps 💩
No extender 💩💩💩💩

其實200-600都可以好sharp
明白
我依家諗緊買2070 f4之類
定係2450 f2.8 or 2875G2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞