[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我又唔覺得2.8同4差咁遠可以唔洗中間補多枝大光圈定焦
有支定焦大光圈好多情可以好爽嘅純粹我自己呢兩次 trip 都係長插70200,其他野電話接受到就覺得唔想多舊野姐
如果變焦你F4夠用,而且用wide果邊比較多既話
2070係好過2470
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1646
GM2係光圈上屌打G就一定咖啦
但論wide端畫質2070屌打2470
留名
而且博物館35mm唔會難用,不過你去得影博物館你用35 1.4但又唔會開盡光圈既話就好似有啲無謂咁
你開盡光圈既話影得條白菜頭黎又影唔到個尾
lm
如果都係預遲下上FF既不如可以諗下A7CR但要比多幾千
當APSC MODE照用都仲有2000幾萬像素
整體又唔會重太多
等遲下先再慢慢換返FF鏡上去
Lazy定千紅影相靚啲
賣左龍仔1728+28200
換2070係咪好on9
發覺旅行帶兩支鏡都係搵自己笨
賣咗1728,keep返28200
ultrawide用電話影
但a7cr有個問題係如果你用副廠鏡 就未必支支都食得起個像素
下下衝GM就一闊三大
部a74續唔續多兩年保養好,兩年收1272,如果唔諗住換機住。
近排諗緊買a7cii, 但又見到前排有youtube 片講機會今年年尾出 a7m5

各位ching 覺得應該早買早享受定係等a7m5出?
或者買住部a7m4 玩住先
如果為左影夜景 or 夜景加人有幫助,a7c唔會幫到太多,個防手震唔係降到好多級快門

你買支led補光燈可以改善對焦

你有預算叫你上晒ff 梗係好,但見你唔算多預算,換番舊野ff 都唔係太大幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞