[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (127) 2450 f2.8G 2月21發佈?

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
希望原廠可以整到支咁細支嘅f2
手足d 相好乾淨
明度curve識拉咩相都可以好乾淨
仲有要掌握廣角透視
長焦就掌握景深同壓縮,因為做減法
整到再夾埋a7c系列就成部RX1RII咁
我有三羊支24mm f2.8表示認同
唔求咩畫質剩係貪佢有AF同2.8
帶出街擺落袋一拎出黎撳完就收返埋
請問行貨邊度買抵啲
難得數碼年代唔使慳住菲林影
當然係影多之後揀好過miss
尤其係動態嘢例如人 動物 車之類

影開景 想hardcore修煉攝影觸覺 準繩就當我冇講過
認同呢個世界冇咁多巧合
攝影最需要係耐性
我自己影相反而係一張一張咁影
覺得個timming岩先拎上手影一張咁
不過攝影呢家野人人唔同 我自己純粹拎黎自high留個紀念咁
其實仲係大部過RX1唔少

原廠G仔要整埋個制大左
其實拍片上穩定器嗰粒制用唔著
本身諗過zeiss 35mm f2.8果枝
但三羊呢枝又輕d餅d最後揀左呢枝
見成像2枝好似差唔太多 係af輸少少
張相喺台灣group見過,做咩自爆
一張好睇嘅相
其實真係 8分天注定 2分睇器材
我個人其實係反對撳實個快門瘋狂影
請不要浪費快門

呢排我都養成個習慣
見到好似啱嘅,開機拎上手望吓構圖出嚟係咪我想要嘅效果
唔係嘅,就熄咗佢走人
冇乜特別嘅,影一張就走
然後睇吓可唔可以靠執相達到我想要嘅效果
哩到有幾個師兄都係週圍貼
尤其係Facebook嗰幾個中文group

如果 mind,最好用返匿名 account
好同意你對攝影嘅取向,我漸漸都影得好隨緣
有好多張相影嗰陣唔覺,返到去反而變左我最鍾意嘅相
當然都有啲scene係要㩒幾張試下唔同曝光,但有時勉強反而冇幸福。而家好多時EVF睇完覺得攞唔到想要嘅感覺,快門都費事㩒

我影街景通常係漫無目的地慢慢行下,遇到個scene肉眼睇覺得好靚,停下腳步,思考下個 scene當中有乜元素導致我覺得佢靚,然後先set啱部機,盡可能地 capture個感覺返來。
換左支2450 會變左多用呢個range ??
所以呢個acount要政治正確
平時reddit放埋自己個樣
唔係個個食飽飯無屎痾玩起底嘅,互相尊重啦,驚嘅就保護自己
好矛盾地,認同而家唔洗菲林應該影左先好過miss 左,另一方面又唔想自己進步下真係有構思而影成果而唔再靠撞所以而家係有構圖嘅情況下影,但係影多幾張
新出左Sony 24-50,Sony 20-70會唔會再降多d價?
龍仔20-40我個人用途係岩用
但可惜af差dd,又無光圈環之類
如果新G鏡可以做冧T20-40個價到3.5k行貨
咁龍仔就入得過
老實講唔覺得靠撞係咩羞恥嘢
新手試唔同曝光參數如是
就算老手有時轉吓光圈快門都會有意想唔到嘅嘢

影相本來就係充滿randomness
室外光線變化 人物表情 寵物姿勢
再唔係風吹棵樹 幾多路人/車行過 全部都唔係咁易控制
唯一可以做就係影多幾張
唔係啲人都唔使買a93影運動打雀

揀相我又唔係覺得咁難
就算同一個位廿張shot可能幾十秒就揀到最好嘅一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞