True Wireless真無線耳機討論 (75)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
Devialet Gemini II
好似好多師兄講noble prestige >dg 2
但係自己試都係鐘意dg2 多啲
其實睇自己取向
低頻嚟講noble 無得輸
但人聲 聲音細緻度,自己鐘意dg2多啲
因為az80有LDAC, 當然用LDAC聽既體驗會比較好
而DG2本來就只係得AAC/APX, 所以你用iphone聽已經發揮到100%性能
dg2係咪可以自制8折code? 今日想去試聽 門市一定有得試?
見啲人又話好似假大空喎
試下無壞
我買個陣唔係盲狙
本身想買ze8000 mk ii
係星際試試下買左依隻
同埋佢LE版係專攻apple機啦
R2R晶片留低 減走LDAC
Apple機直頭唔洗買佢3000幾個隻完全體
有冇試過noble
邊隻好 聽返廣東歌係咪hifiman好
Noble啱歐美歌多?
Noble out bud無試

你用咩機
Apple就LE最抵
差個LDAC平千幾
雙修
其實用緊az80 但想要隻極致靚聲
其實會唔會差距唔大
我覺得依隻係好高清
勁多細節位聽到 尤其演唱嘅口形 琴鍵餘音
老實初初放鬆聽會集中左係啲細節位度
因為平時唔會聽到
多數係鼓人聲結他琴
一轉依一隻聽啲查查細位都俾埋你
層次感好豐富
但係bass head追低音就要聽真啲啱唔啱自己
佢冇咩衝擊感 取而代之嘅係漣漪感覺嘅低音
唔硬 好圓潤 一下鼓都聽到層次

口味上我就係滿意先買一隻
但係我同行嘅朋友係覺得佢嘅JR版啱聽啲
個隻無R2R晶片
聽落都係高清感
但聲嘅質地完全唔同
最容易講出嚟嘅就係
Yoasobi 首Idol
佢係一首電子化嘅歌
元素好多好似睇Mavral電影咁好官能刺激
好多嘅tws試出嚟都係聲好近 好繽紛 好似腦入面放煙花咁
LE聽出嚟第一下反應就係
疑?人聲變返有錄音室嘅感覺
動漫畫面變左係錄音室影住個女仔錄歌咁
日文電子快歌咁多單音都仲有口形

所以一定要試聲
有人鍾意有人怕
我自己啱聽就買左
Az80係日本試左
人聲出同樂器明顯分層 人聲有質感
但細節訊息量同音場係最大分水嶺
但你要接受無ANC
佢anc唔係主模式
ANC模式用唔到張R2R
基本上把聲就無咩競爭力同埋本身ANC效果都唔顯著
換隻好啲嘅Tips好過
試完dg2真係幾完美下 但係最後都入左az80 岩budget性價比高啲 b&w都試過 唔係好岩聽
Hifiman邊度有得試?
DG2定價係偏貴 而且我覺得電量以依家standard嚟講係唔合格地少
DMA
去開咪落去51試埋ZE8000 MKII
Dg2 5hours battery life? 但係真係好好聽
想知有無咩特徵
我睇啲review話音場唔差
偏V Shape 刺激感好
ANC 如何?
字好難形容 但係唔係隻隻耳機都岩聽個首歌 但係dg2咁岩我試聽嘅都好出 你都係自己去試吓
我估踩單車會啱用
想問下大家用iphone 加apple music 既話 買px8 係咪大材小用曬錢?
senn出咗mtw4
仲有8折code 咩?
香港冇人試到Falcon Max,除非有人去日本試再報告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞