有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
飯前飯後半個鐘唔應該飲任何野
湯都唔好一齊飲
即係唔駛去酒樓飲茶
你唔想好返可以照去
油到hihi
我既經驗係,胃漲+無胃口,係胃炎。睇醫生食藥。

胃氣、腸氣,試下介奶類製品,要介得清,蛋糕芝士果d都唔得。

我一飲奶就會胃炎
已經戒咗好耐
究竟咩構造
你有point, 身體有病應該會冇胃口,
我依家係驗完身體冇事,好有胃口,但好快飽好脹,要瘋狂龜速散步,個肚先會細左
我體重已經3日冇下降,我開始捉到路
琴晚去左磅重,呢4-5日,由78變77.7,不過依兩日起碼慢慢食到野,希望會保持翻
我呢兩日主要食艇仔粥(有一兩粒蝦、一兩粒魚、幾粒花生)、去邊方包同酸種麵包

想問大家問題大唔大

呢兩日食住藥會覺得肚餓會覺得啲包同粥幾好味

但琴晚好肚餓叮左三舊櫛瓜釀魚肉黎食,走哂汁的,會唔會有問題另外食左半份吞拿魚三文治,會唔會有問題

因為依家唔算有胃口食嘢

約左聽日睇埋中醫調理
留意返要食菜,同食啲油,小心便秘
有冇咩菜推介有冇咩菜唔食得?上網話西蘭花唔得

依家都算屙得既,每日點都有一次,老豆買左個煙雞肉椰菜沙律三文治俾我,食唔食得?
我食菠菜,節瓜,冬瓜,蕃薯苗,莧菜
乜都試下啦,慢慢食,唔好食太多,睇下有冇唔妥
收到,今晚試吓食半份睇下點,依幾日算係冇之前咁怕凍,約左聽日睇中醫,前年睇過係好左啲,所以今次選擇再信
我有食美心個雞肉沙律三文治,叮10秒先食,我冇事,成個食晒
唔好食凍野啊
報喜 今日好好胃口 之前都成兩個星期168 真係有用!
已戒小麥同奶製品 糯米等難消化既食物
建議用陳皮焗水飲!
恭喜
今日睇埋中醫!兩年前都睇過係幾好,佢話我消化系統好差,不過冇乜野唔食得,但就唔好一下食太多,但過年既傳統食物就唔好食喇,啲煎炸野,同埋薯仔呀豆同奶類,辣當然都唔得

又有一個禮拜藥,呢個新年黎個中西合璧
唔可以食所有糕點 瓜子堅果 嚴格戒口!
收到!

不過我本身都唔太食的
想問下又食中藥又食西藥得唔得 因為本身都有腸胃問題 多過十年 照過幾次都冇咩發現 都係發炎同有2粒息肉 最近幾個月睇西醫佢覺得我因為焦慮原因搞到成日胃痛肚痾 叫我試下食血清素 感覺時好時壞 諗住試返中醫睇下好唔好啲 西醫方面唔建議停藥 如果又中又西會唔會對身體唔好?
改變自己心態,學下欣賞呢個世界,欣賞身邊嘅人同事,唔好咁執著,咁介意人地對自己的嘅睇法,唔好諗咁多未發生嘅野

信教可能都有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞