有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

818 回覆
43 Like 0 Dislike
纖維粉有幫助,但食完啲屎好重,經常沖廁沖唔走,好核突

我食過一排

依家日日都食好多菜,奇異果,火龍果,綠色益力多

lunch會叫一碟油菜

記住菜唔好走油
我已經日日食菜都係便秘
你做咗幾耐先慢慢康復?飲少日益力多會唔會反彈?
益生菌可以食一排先停,講緊可能兩三個月

一開始每日兩粒,慢慢每日一粒睇下點

唔知幫唔幫到你
4,5個月開始好轉,依家好返95%啦,乜都食,炸雞,pizza, 可樂,雪糕,梅菜扣肉乜都食得

個個人情況唔同,我唔係身體有事

體重由78kg, 跌到68kg, 依家上返72kg
今年開始痾屎唔順 但2-3日點都有得痾
痾出嚟一粒粒 有時好硬 偶然有血
好耐冇試過香蕉屎
經常胃痛胃氣冇胃口 已book胃腸鏡睇
似係肝同膽有事多過胃。 有幾會係膽石。 照下胃鏡同超聲波好啲
屌 我呢排都係
有時會胃頂住頂住
有時頂到乾嘔 但嘔唔出野

好煩
膽石會令到有胃氣㗎
屌 我都係
巴打會唔會有時喉嚨好似有野kick住好想乾嘔又胃頂頂咁
上星期腸胃炎嘔左3次 見醫生開咗思密達 止嘔同止瀉藥
抖左一日就好返 個一日淨飲補礦力 & 夜晚食通粉蛋
但病完到依家長期無胃口
食嘢份量得返平時1/3(本身好大食)
餐後又會腸脹脹 有fart同無便秘
有無人病完都經歷過依段日子
加油啊!
我早排都係胃炎嘔到傻左,戒哂甜凍油炸野幾個月連埋做運動、而家大食過胃痛前都無事

師兄,較早追post見你話食太田胃散好得勁快,想問係邊可以買到?需唔需要配合其他野嘛?胃病持續左成年半想咩都試下,感謝🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
有無人用過大便自行驗幽門
準唔準
Heyyyy睇你咩情況

我太田胃散係買隨身裝的,食完好快已經見效

不過我今次胃病食左冇效之餘仲更差,所以想睇你咩情況先

我覺得太田胃散都似係胃藥既野,太依賴都未必好好

反而你可以試下益生菌,我幾推介,因為我都食左

活得易藍色健胃版,我食左好快有效,每日早晚一粒
腸胃哩個月極差
有冇人都係咁
食完野個肚會嘰哩咕嚕
全日都不定時咁有好輕微既肚痛
但又冇肚屙
個胃就有時隔得耐冇食野就痛
睇過醫生 就咁話我係胃痛
開左5日既胃藥同腸胃藥
食完係好返啲既
但每日都仲係keep住有小小痛
成日懷疑會唔會係大腸癌
唉一樣成日有啲肚痛攪到我好神經緊張 因為有嚴重便秘成日想有得去就去 但又次次都無得去
黑加侖子素啦,真有用
便秘我又冇 但全日都會係咁放屁
有時會以為要屙屎 但一坐底放個屁就完左
到底係咩事 其實需唔需要照腸鏡
之前食完野就個肚好多氣,照完胃鏡發現胃發炎
點解唔照先
我係食完野會好啲
上星期睇左醫生食完藥個胃就冇痛過,但哩個星期變左個肚成日都陰陰地痛,係好輕微既痛,但會keep住,都唔知係自己心理作用定乜柒
師兄,太田胃散同活得易分別可以係邊入手?

我之前都有試過胃輕鬆(內含益生菌),但食完去唔到廁所(便秘)飲左水都係咁重辛苦左
應該兩樣都係藥房買到

活得易屈臣氏都有架,如果覺得好,可以上網買會平啲,我都係屈臣氏買的

活得易有隻綠色版係腸同胃都有既,但藍色版對胃就再好啲,睇你需要
https://reuteri.com.hk/products/

官網有個好簡單既問卷可以測到你比較需要邊隻,反正做問卷唔洗錢咪做下睇下點

紅色同綠色一樣的只係味道唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞