有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
有,我就係好快搵到原因,所以點解我個胃咁快好返
我都想係精神病,起碼知發生緊咩事
依家淨係得堆病徵,搵唔到個主因我覺得醫學界都只係將一堆分辨唔到主因嘅腸胃病Group埋一齊叫做IBS
治療方法都係每樣每樣咁試,唔似幽門螺旋桿菌呢啲食抗生素就搞掂
有胃氣個陣會不自然憋氣 hold實個肚 gur出黎先舒服番
有無人係咁
有冇人係橫膈裂孔疝氣(hiatus hernia)? 如果做手術要幾多錢?
想買益生菌食

有冇人知胃輕鬆同活得易邊個好啲?
個肚一打kick 硬左實左就積好多氣, 一放哂啲氣個肚就鬆番 條腸唔好再收縮啦 屌
https://youtu.be/aR4ZaD4408c

你睇下呢個動作有冇幫助,對我有
戒咗蛋同奶就少咗胃氣谷上黎
加左精神科藥都無用 條腸好敏感 一起身就feel到頂住拉扯感 好想死
如果好肯定係情緒影響 係睇腸胃科定精神科
我都想知
成日食完野係咁有胃氣
有時present緊都會有
發覺食野太急周食凍野有關係
係咁胃酸倒流同胃脹 照胃鏡發現慢性胃炎
呢幾個月keep住食益生菌加蜂蜜 戒奶茶咖啡 飯前飯後半個鐘都唔飲野 食完慢行至少15分鐘
最緊要係留意自己咩食物會有反應 暫時唔好食住 好多人話奶類製品唔得 但我keep住食yogurt同飲奶無事 飲1-2罐啤酒都無事 反而係薯條同pizza都會脹住半日
keep左呢D習慣4個月先有好轉 之前lunch食一碗飯(200g)會脹氣既情況慢慢少左 薯條pizza呢D都開始食得菠
同埋胃酸倒流食燕麥好有用
覺得自己都有焦慮症,點算好
你食邊隻益生菌?

我病左幾個月,依家成日精神好緊張,好驚個胃唔舒服而真係會因為咁而唔舒服

我本身都有慢性胃炎,今次病太耐,胃未好番,連心理都病埋咁依家
iherbs隻lactobif 30
雖然咁講好廢 但真係要學識放鬆 (病緊食唔到野個心情係會差) 壓力都好影響個胃
我自己成日無啦啦focus落個胃度,依家對做好多野都冇哂興趣,機都唔想打咁

因為嘔過一日,所以好似有左陰影咁,加埋之前一月二月係成日都想嘔反胃,所以久而久之就變到好驚
訓覺未起身 發覺個肚係不停蠕動所以有氣 放完屁佢又搞過
日日肚臍附近d 位都好漲 。 係腸多氣定胃?
焦慮實有原因,搵出原因,

改變自己諗法,日日讚下自己,勿多慮,勿疑病,勿比較,唔好覺得自己好重要,唔好介意他人睇法

睇精神科,食藥

生活一個字慢,食野慢,對外界事反應慢,呼吸慢(手動呼吸),講嘢慢,總之乜都慢就啱

清淡飲食,

運動,

訓前瑜伽拉筋,

都係呢啲啦
你係咪無焦慮後就慢慢唔噯氣?
我冇噯氣

係啲腸瘋狂叫同放屁
依家已經冇左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞