有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
話你咩事
IBS同醫生傾完一輪之後,發現其實我應該由細到大都有IBS
只不過係腸胃炎後令IBS嚴重咗好多以前都只係肚痛吓,未至於影響食慾同生活,呢類型叫做PI-IBS

嗰陣個胃應該起碼發炎發咗半年或以上我由第一次唔舒服至照胃鏡,都隔咗4個月嘅時間,但照鏡嗰陣都仲有輕微發炎
但你食完野會胃痛胃抽筋都ibs?

你再之前係點的?

其實我都懷疑我本身有
因為嚴重胃脹係有可能造成胃抽筋當然壓力都有可能係原因,但我無壓力
我以前係從來未試過胃抽筋,係腸胃炎後先有

我覺得你可以當IBS同自閉症一樣,都係一個譜系,唔一定只有某幾種特定病徵
所以一定要搵專科醫生先可以知你有無IBS,同埋應該食咩藥去醫
我就冇試過胃抽筋既

唔識講,覺得你病左三年仲未好番真係好折磨,好希望你可以快啲好番

我依家叫好番一半,其實每日都仲好小心,已經差唔多四個月其實都覺得好痛苦,想像唔到三年係點

你呢三年瘦左幾多?
依排好似好返D 我得你地都得
(試過IBS驚到唔敢搭巴士返放工 搭左幾個月的士)
最嚴重嗰陣瘦咗5kg,不過我本身都瘦底,無乜影響嘅
我見有人話PI-IBS可能5年先好返
我都係keep住睇醫生,試唔同嘅藥唔想坐以待斃
你要加油!唔好亂食嘢,要養成好既生活習慣

我之前生活習慣好差搞到腸胃都好差,依家知錯了

我依三個月瘦左15kg
我本身已經唔煙唔酒唔食油炸嘢係可能食唔夠菜啫
巴打你瘦咗咁多就真係要睇醫生定係本身肥底
本身都肥既,83-85kg

依家70

我之前有兩個幾月幾乎每日都冇乜食嘢,所以瘦得好快
聽人講過話偏肥都可能影響到個胃特別係胃酸倒流嗰啲
當順便減吓肥囉
係呀,本身bmi都28,依家23-24,講真瘦左有啲問題係少左,不過都希望可以慢慢復原

依家病到心理質素好差成日好驚個胃
巴打有無睇過專科真係強烈推薦去睇吓
如果我早啲睇都可能唔洗痛咗兩年先有好轉

我食嘅主要都係處方藥,OTC藥係醫唔好我
我有諗過可能好多因素影響個胃唔舒服 例如生活作息時間差個肝唔健康都會影響消化 所以單食胃藥唔會攪得掂
攪攪下個疑病症又發作 學你講一病得耐個心理質素就越嚟越差
冇,果陣睇住中醫唔得,有想約專科,但果陣就嚟復活節要等十日,結果我去左睇附近最好既西醫,咁依家都好左啲既,應該係慢慢恢復緊,不過呢一星期冇藥食架啦,慢慢黎啦唯有
係,以前有啲唔妥都唔驚,飲幾啖水做下其他野唔驚唔覺就冇事

依家有唔妥已經又驚會嘔之後就會好不安

精神病其中一個病癥
內臟好高敏 好易覺得脹
有冇人係因為自律神經失調而胃痛胃氣脹?
你睇咗醫生,佢話你係自律神經失調?
如果係就好我嗰陣工都辭埋係屋企做咗年幾廢青都好唔返
精神病同你有冇工作冇關既 平時生活唔開心都有影響
無經濟壓力,屋企有得食有得住,完全無唔開心除咗個病之外
可能你嘅精神病就係疑病呢
我照完胃鏡有發炎咁你又有無精神病?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞