有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
有冇成日想同人比較,介意人地對自己嘅睇法
其實我覺得有,因為由細到大都俾老豆嫌三嫌四,變左其實做到幾好都會俾佢嫌,所以盡量已經做得好,但都係會俾佢嫌我屎,所以久而久之諗野做野要諗到好仔細,如果唔係佢問起答得唔好又會俾佢話點點點

例如前日佢話我不如做多啲運動,我話不如我夜晚七八點去商場後面個足球場自己的下波射下波

佢就話我諗得唔詳細,個球場條路都冇人行,容乜易有啲古怪既人出沒,乜人都有,除哂你啲衫咁點算,話我諗野唔成熟點點點

有時就係好想盡量避免呢啲批評出現,好辛苦
肚脹便秘試下逐步減少任何纖維性嘅食物,包括你而家食緊嘅菜瓜水果嗰啲,同埋任何穀類小麥制嘅食物,即係多數加工食物,同時間逐步增加動物性蛋白同脂肪嘅食物,改變飲食習慣唔好一夜之間進行,至少要用一個幾月時間去逐步改變
我之前胃唔舒服完全食唔落野嘅時候就係係聖安娜買左包方包,每餐一至兩塊,捱一個星期之後開始可以食粥
食左一星期方包?三餐都係,乜料都冇?
我覺得低糖,發酵速度慢嘅包,食完係冇乜脹

食主餐前後半個鐘,唔好飲任何液體,少食多餐,每3個零鐘食啲野,唔好畀個胃吉左
例如咩包

呢排試過一日兩餐,覺得餓好似仲衰,所以岩岩肚餓都食左半個提子包
提子包超高糖喎
冇乜提子架咋

咁我學上面食方包?會唔會脹?
方便嘅話萬寧有得買test kit驗大便
或者好似樓上ching咁吹氣
但如果成日唔舒服 最好都係照胃鏡抽組織
順便睇埋有冇其他嘢唔妥
85%人食完抗生素會無事 除非你有抗藥性
殺死晒之後只有好少數人會再復發
頭盔:老母中過 個醫生係咁講
食少少試下,我食咸嘅包冇咁脹
你老豆同我老母好似
我老母又係啲永遠都唔會滿意嘅人嚟
無論我點做都總有野會比佢挑剔
佢仲好鍾意成日講啲野嚟恐嚇我
例如出街會比人搶手機偷銀包之類
另外仲好鍾意管住曬
出街去邊做啲咩都要同佢講
過多幾年都30歲都仲要比人咁管住曬
我覺得我身心好難健全
但又唔夠膽同老豆老母講真話
因為實比佢地屌到仆街
我開始懷疑自己係心理影響生理
我就戒食小麥/麥片製品 : 麵包,公仔麵,通粉,意大利粉… 因為覺得難消化。

早餐盡量食番薯、米粉、米飯(脾胃喜歡澱粉質 )

戒生冷嘢

戒奶茶

希望幫到你

上面講左酸種麵包,少少地試下,脹就唔好食,聖安娜有賣,廿幾蚊好大舊嘅
好,我好似見過
其實好多人都係同一情況,我用左半年先搞清楚我焦慮症係點黎
已經冇食公仔麵好耐,通粉意粉都冇食好耐

可能呢幾日都係食粥算了
淮山片煲粥或者就咁蒸嚟食都得
要有心機

如果有阿媽照顧就淮山瓷實蓮子一齊煲
離開佢地,學識欣賞呢個世界,多啲讚賞身邊嘅事物

你基因冇得改,心態有得救,我已經差唔多好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞