有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
依家去唔到人多既地方,特別係餐廳,成日聞到香味個胃就更唔舒服

依兩日唔脹,不過都有一定胃氣,而且好似有浸野係度隔開左個胃咁,下面胃就餓,上面胃有浸野係度搞到冇胃口食慾
我懷疑嗝到賁門有啲鬆弛 有時一嗝成舊食物殘渣飛上口
有冇戎凍飲?
晚上唔好食凍野同水果,脾胃差就冇骨口
戎凍飲同水果,早上要食熱野
要慢慢養返好個胃
戒左凍飲,甜食,肥膩3個禮拜啦,
我7點半食飯,食唔多,但我訓覺一訓低就肚咕咕叫肚餓,訓唔到,食啲野就冇叫同訓到,晚晚食烚蛋訓,有冇咩其他野都可以食

之前食蕉訓,夜晚會有胃酸係咁醒,依家轉左食烚蛋,冇胃酸訓好左
我依家早上日日蒸熱個華御結食
有無人係焦慮症引起
我應該係,我幾個月前確診焦慮症,驚恐症

依家焦慮感覺就冇乜,但食唔到野好慘
唔出奇,有時都feel到本身食左落肚既野卡翻上喉嚨
想問我呢個係咩情況

我已經好少飲凍野,早幾日見胃口ok,食左一個細橙+二三隻蕉,即刻勁差,又脹又冇胃口,依家唔敢食了
本身有咩病徵 胃唔舒服之後先知係焦慮症?
千祈唔好食橙
我食橙都勁唔舒服,你試下木瓜,哈密瓜,我食呢2樣ok
聽講蘋果蓉都ok, 我遲啲試下
我諗蕉都大鑊因為我食左兩三隻,橙我係最早食

不過呢幾日胃口即刻差左勁多,一個雲吞麵食左個幾中
半年前有日訓覺半夜起身屙尿心跳加速,驗血驗心臟都冇事

跟住想強身健體,開始減肥做運動,食太快太多,食完10分鐘就跑步,跟住就開始胃不適

180cm, 半年前80kg, 依家72kg
食量得返以前1半多啲啦
上面講左我食蕉有胃酸,你記低食咩會唔舒服,避開晒佢

好似粉絲係綠豆整,我食完脹到hihi
我依家有好多都唔食得

中醫: 甜、油膩、凍野

西醫: 辣、酒、豆類

親身賴過野 : 蛋、蕉、橙、包、威化餅、菠蘿咕嚕肉飯

依家基本上盡量清淡就算,而且食到30-50%量就夠了,驚食得落消化唔到一樣仆街

唔知幾時先好得翻,靜係知聞到野食味如果冇反應、冇乜胃口已經算好,好多時直頭反胃/胃唔舒服
胃漲氣左一個月,今日照完胃+腸,胃竇有淺表性胃炎,化驗結果仲要等五日先知有冇幽門螺旋,有冇ching試過?要幾耐好,平時要食多d咩🥲
個胃唔舒服左一個月,做乜都無心機
基本上9成5野唔食得
冇撚錯

我fd係醫院做,雖然唔係醫生,不過佢幫我將樓下餐廳個餐牌分哂類,結果得幾個餐係食得,連粥都係得一半餐食得
你睇下梳打餅你得唔得,最低糖
我食完ok

我本身好為食,依家生不如死
我都差唔多,好冇癮,仲要個胃唔舒服已經係經常性,而且唔舒服個人精神又會差,但又訓得唔好果下衰

唔知會一直輕幾多,但咁樣輕法真係唔值得高興
蛋我反而ok
我依家日日蒸華御結,肉片炒瓜,雞,蒸魚,菠菜
另外我發現聖安娜有隻咩酸種麵包,食完係ok, 好似話發酵好耐,唔同普通包
你有冇照過胃鏡嗰啲,如果身體冇事,有冇抑鬱,焦慮,驚恐,躁狂之類病徵
我好似食聖安娜個吞拿魚三文治冇乜嘢,唔肯定,因為我每次都係一次食半份,我都係食左兩次

有時已經唔知可以食乜,好撚辛苦,希望今個禮拜幽門螺旋桿菌報告出到,然後約醫生睇下點

有菌就醫,冇菌希望佢都開啲胃藥俾我食下先,呢一個月真心就嚟痴線,仲要勁怕凍,前幾晚仲要開暖爐戴頸巾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞