有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(7)
https://lih.kg/3094363

小弟近排都胃脹胃氣,食幾啖就飽,已瘦左3,4kg
由於前post已消失左係健康台,所以開左(8)
希望各位抗胃病戰士,可以分享經驗,幫助有緣人。

我已經爬左少少文,未追晒,知道要
戒凍飲,甜食,肥膩,暫時知到要少食多餐,可試就咁食麥盧卡蜂蜜,食益生菌

暫時只知以下食物食得,希望各位可以指點一下

雞,魚,瘦豬肉,木瓜,密瓜,淮山,菠菜
等緊幽門螺旋桿菌結果,一個月瘦左起碼5公斤,冇胃口消化又差,好辛苦
你有冇嘔,肚痛,便秘,屙血,黑屎嗰啲
嘔過一日,後尾睇醫生話我果日係急性腸胃炎,之後個胃到依家冇胃口消化差,就有想嘔但冇嘔的

肚痛都冇,不過有時胃唔舒服會有少少瀉少少屙水咁,今日就係,屙左四次,第一次算正常,第二三四次就係好少好少既水

屙血黑屎應該冇
易唔易肚餓? 食好多碳水?
一時時,但肚餓唔代表有胃口

食得好清已經,今日又唔舒服應該係我呢兩日食左邒三隻蕉
一時好飽,一時好快肚餓
依家食量得以前2/3都冇
早餐食1個唐記包都食唔晒,
午餐1個譚仔以前次次食晒,
依家食晒餸,米線食到1半
大約3個鐘就會肚餓
我依家係先食肉再食菜,最後碳水,碳水大約食到以前1半都冇,夜晚有時暈暈地咁
1個月輕左4kg, 由76kg>72kg,體脂計就話體脂下降比率多過肌肉
媽咪,我想食野呀
好同情,我都差唔多
你試下慢慢食,唔好食咁多
我之前唔知自己有事,格硬食,都有啲心口跳感覺

依家食6成飽就停,食完散下步,就冇乜唔舒服
但就變左好快肚餓,3個鐘多啲就要食野,唔食會突然覺得好虛弱
我都係
之前左下腹會痛左兩個星期, 但依家唔痛了
但呢兩日又有有胃氣肚脹頂住頂住少少抽住抽住, 唔排除前兩日食完雪榚,所以咁
溫陽軀寒 呢排睇緊中醫 佢都話的胃寒 所以有氣 沖紅/黑糖紅棗薑茶飲 另外少食寒涼嘢
https://www.instagram.com/reel/C231VMwheXF/?igsh=MWFvamh6cGJwdjlhNA==

最近留意緊呢位師兄講既野
睇下岩唔岩你
啲胃氣搞到訓又唔係坐又唔係 一兩分鐘就想er一次
加上有啲肌肉跳動 唔知係緊張定乜 耐左會少少頭唔舒服
你地會唔會轉一個姿勢就會想噯氣
例如本身坐係度變企起身 或者訓係度起身就會想er
好多問題,其實係綜合病黎,好少e生識睇,
個個話咩食益生菌注意飲食算,完全唔覺有用
會,今朝訓訓下好脹,一坐起身就嗝

依家整高左個枕頭希望冇咁易胃酸倒流同有胃氣
我已經食好少,食得半碗飯,半碗麵
巴打係點驗隻菌?
我都瘦咗幾kg
食幾啖嘢就會滯
長期個胃拿住痛
食胃藥都無用
醫生叫我照胃鏡
唔知係咪照完就即刻有結果
好想快啲結束呢個痛苦

btw 如果中咗呢隻菌聽講好易又中
胃酸都殺唔死
屌佢老母
我係樓下診所卜左個吹氣測試,翻屋企做完拎落去俾佢哋寄去化驗所搞
起身嗝完 訓番兩三分鐘又想彈起身嗝 好辛苦

訓訓下餓醒左,買左個m記早餐翻嚟食左兩啖又食唔落

成個廢人咁cls
我都覺得我社會功能失能左 做野集中唔到 注意力係哂個胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞