有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
喉嚨果個,我上網睇話係胃酸倒流導致到果舊肌肉冇辦法正常咁關閉,所以都係胃酸倒流既症狀黎,呢個症狀一出現真係好唔舒服,有時仲會想嘔
中藥理論上食咁耐 你個胃係會強番先係
我每次好番都唔會一下食太多 但當你去到咁上下 其實胃口都會變番正常 即係你keep住食少左係會餓 呢個時候先係最煩 你唔食佢餓得滯又係會唔舒服 食得多左 就算少食多餐佢工作量都係多過平時 都有機會出事 個胃係壞撚左 戒口食藥感覺上都係治標唔治本 我就係煩左係呢到
我中藥都係食左十日左右咋,我覺得好左,希望會繼續好

我依家都係兩個中左右就餓,所以有啲包同餅,一唔對路就食少少,咁會好好多
係 我開頭睇醫生佢都係比啲胃酸藥我 食完好好多 但耐左其實係你自己都會慣左個感覺 成日形住就算冇倒流都會有影響 心理問題多都唔出奇
市面上太多款 就係唔敢亂食
其實個胃冇事,我好多時就會冇理,但通常有事我就會好快發覺,起碼呢排係咁

當然我都知自己好崩緊所以都有提醒自己要分下心唔好諗太多
睇晒呢個post 見到有啲巴打都同我嘅情況有啲相似
我係成日覺得胃有氣頂住咁 但又唔一定噯到出嚟
做運動/唞大氣會更加覺得心口有嘢頂住咁 都持續咗幾年
但係又冇胃痛/胃酸/痾嘔
上網搵過下可能係咩事 只係搵到呢篇新聞同我情況相似
諗緊係咪根本唔係個胃有事
睇過幾次腸胃醫生 都係開中和胃酸嘅藥 食過幾隻都冇用(同醫生講過冇用都係照開)
有冇人有相似情況?唔通真係要轉睇精神科
有冇人呢排胃口差,仲成日痾?
食左保和丸 夜晚放極大響屁 易左放屁
我係咁 不嬲睇緊精神科食緊藥都係咁
其實噯極都會覺有氣 除非放個大屁 先會舒服一陣
之前我也有這樣情況,之後醫生開了抗胃潰瘍藥(ESOMEPRAZOLE 40 mg),食左一年一日一粗才沒事,有時感覺好滯也會食佢

我跟前po嘅人買呢隻,食左3個星期,我覺得ok
我研究左半年,如果你照完腸胃鏡,驗身咩事都冇,就應該係精神病。
焦慮抑鬱躁狂症會令你自律神經失調,你會覺得周身唔舒服,心跳加速呀,暈呀,氣喘呀,肌肉攰呀,消化不良,總之呢度好左就第2度唔舒服

精神病最大成因係遺傳+壓力,呢個時候你要睇下你家族有冇人有,同埋你嘅原生家庭有冇一直對你造成精神上嘅打擊
無錯 我就係成身都輪流出事
個胃一有頂住就開啟瘋狂噯氣模式
睇左醫生,開左半夏瀉心湯俾我
放屁幾好啊,我依家都好想有好多屁放,好過噯
咁當然 個排放量爭好遠
好羨慕你

想好似以前咁瘋狂放屁
通常最爽個下係個肚有下墜脹感 然後一野放個大響屁 半夜或臨起身最常出現

中藥都有效既 想慳啲錢就中成藥 保和丸 六君子丸 藿香正氣丸 木香順氣丸 消遙丸 是但一隻都有啲用幫放屁的
保和丸依家啲中藥都有

六君子茶之前中醫開左十日

依家今日開左半夏瀉心湯俾我,岩岩飲左一半,辣辣地幾正
食緊咩藥?聽過好似抗抑鬱藥對腸胃問題都有啲用 但係都聽講好多副作用
我都驚係精神病
而家排緊公家照胃鏡 如果照完都冇發現問題都唔知之後點
其實生活壓力又唔算好大 屋企環境都算係咁 但係有時諗嘢比較悲觀 而且對其他人嘅睇法好上心,對自己有啲要求但成日都做唔到
唯有好似你咁試下改變心態可以嘅話都唔想睇精神科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞