有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

818 回覆
43 Like 0 Dislike
Ching症狀係點?
完全一樣,都持續咗差唔多10年,就算狀態好啲都係要嗝,純粹嗝得順利啲,餐餐食完企起身就開始頂,頂到好似就嚟想嘔咁,但就從來未嘔過,嗝差唔多兩個鐘左右就會完全冇事
我主要有兩個問題,第一個係啱啱食完飯,會好快急屎,仲要係痾爛屎,我搵到一個規律,食意粉同芝士會特別容易出現呢個狀況,第二個係瞓覺時有胃酸倒流或胃氣脹,試過有啲時候瞓醒個喉嚨會唔舒服添,有時好似有野頂住喉嚨嘅感覺

不過我食緊益生菌同鎂,大有改善,訂咗樽維他命B雜未到貨,想改善吓啲腸胃嘅神經
唉,我同你啲症狀唔同,仲諗住你嗰個理論會啱用添
巴打 你同我好似 宜家搞到食嘢胃口都無以前咁好,以前自助餐輕鬆食十round,宜家食一兩round已經頂住

睇返呢個Po我驚係胃潰瘍
胃潰瘍唔係最明顯係會胃痛咩?我就好少胃痛,頂多係太耐唔食嘢先會拿住同埋都好少痛
你啲症狀係點
啱啱上少少我覆咗另一個巴打
好似唔一定剩係胃痛,初期病徵係咁越黎越嚴重就會痛

同埋幽門氏菌都有機會
但都持續咗好耐啦喎
我都唔知所以想問吓呢個Po有無其他巴打係咁
有無人試過

頂住 好眼訓 無血到咁
想頭暈咁
Er到氣先會好啲
有,之前仲要食唔到嘢飲唔到水

依家仲有keep住暈
你嘅情況似係胃酸分秘得太少,分量唔夠有效率地消化啲食物,咪會有胃氣,你有頂住嘅感覺,即係個胃工作得慢
無錯,係消化得好慢,所以食得好慢,可以點解決
原因有三,壓力、加工食物、年紀大,但呢三樣都係圍繞一個重點,都會令營養吸收差咗

解決方法:
1 飯前飯後半個鐘唔好飲嘢,會稀釋胃酸
2 飯前飲蘋果醋係例外,會幫助消化
3 補充品,維他命B、鋅
4 食飯前唔好仲好忙咁,盡量relax返啲,食緊唔好玩電話
5 買消化酶食 (好似唔係長期辦法咁)
食左排益生菌就再冇胃痛,但依然食少少野個肚就突到好似大肚婆咁,飯後間唔中會feel到個肚突然有股暖流熱熱哋咁但冇痛,其實係咪胃酸倒流?
咩原因 到底
我有check過 胃 腸
應該純粹係有野落肚釋放左胃酸出嚟消化姐,倒流係你喉嚨食道會有反應的

大便正唔正常?
100billion益生菌(關於腸胃個啲 同overall 抗發炎嘅都得)
食返一頭半個月先
我諗要多d運動同食麥皮先解決到
未知,下星期睇專科,之前抽血都冇咩問題
長期便秘唔知點搞
有冇食過益生菌通下

有時便秘會因為落唔到格而有胃脹氣
第一次知便秘都會搞到胃脹氣
食咗益生菌都有好轉既,但一停就打回原形,好似要長期依賴益生菌咁聽講纖維粉都幫到便秘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞