有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
病左3個月瘦左30磅,終於決定唔信中醫了

去左樓下勁多人排既老中醫

第一次去睇,佢好詳細睇左我食過乜西藥同轉介信,之後手寫左幾種藥落我個file,話你試下呢啲藥,兩日後番黎睇下點

兩日後我再番去,佢問我點,又解釋左好多,之後開左4日藥俾我

依幾日覺得好番好多,今晚仲好開心咁食左大半碗飯

佢俾左養胃三貼士我

1. 唔好食蛋同奶類既任何食品
2. 唔好出街應酬食飯,因為街外野一定唔會清淡
3. 五穀養胃,多飯少餸

呢幾日盡量跟足哂
你講個三個貼士一同二我基本上成日做 唔怪得知個胃每隔一排就出事
呢3樣嘢我跟足3年都未好返
有好多嘢要自己親身試過先知要唔要戒, 如果聽哂所有胃病人士講要戒的嘢都唔食, 咁又會唔夠營養
1應該真係要少食,就算健康,我食完都會唔舒服
有冇其他壞習慣
即係信定唔信中醫
打錯,我最近係睇西醫
同你情況九成相似,開頭胃潰瘍(夜晚痛到標汗),入院照完腸胃鏡有幽門菌,之後食左2星期抗生素隔左排做吹氣醫生話冇菌,但每日朝起身好多胃氣,後尾有埋胃酸倒流,最撚慘每晚返到一半就有胃氣要起身打嗝(長時間都瞓得唔好影響埋日常生活同工作),其間都睇過專科,都係開啲ppi同啲抗抑鬱藥都係冇料到,都差唔多有一年半重未好返。

戒左咖啡奶茶好多野都唔食得,試左益生菌,盧卡蜜糖,中醫都睇左二三十次都冇用,好似生命倒數中🙁
你工作大唔大壓力,有冇唔開心?
我又冇你咁誇張,食得瞓得
但真係太多胃氣…好煩
工作唔算有壓力,生活都好,但就俾個胃病影響到日常
我食胃藥
一起身就不自覺地想嗝氣
要嗝得好大聲或者放左屁先覺得舒服
有時要行來行去先易吐啲氣出黎 用力谷仲會頭暈
留意下食左咩會容易出現呢啲情況
無食野一起身就係咁 一在意佢就不斷有氣
如果係咁可能你訓覺用口呼吸,試下墊高枕頭睇下得唔得
今晚飛個胃脹到仆街,有冇咩妙法
唔係訓覺 平時一脹就想打開口吐
真係冇計就食粒成藥啦胃仙U,正露丸之類
按下穴位都會有幫助
胃氣左十幾年, 近幾年開始做運動+減重, 已經無哂胃氣胃痛, 唔洗再食藥
我都覺得減左係好左,不過依家都未正常番
我理解,你應該睇下醫生穩陣,唔好自己好番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞