有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
snri antipsychotics , 食藥都未必消得哂啲症狀 睇好唔好彩 有時減左藥又會出現番 我就係減左藥個胃先咁
有咩好驚,大把人有,基因問題
悲觀,計較,對人地睇法上心,對自己要求高,想控制好多野,基本上如果係咁都中左8899啦
我就係接受左自己有,啲病徵先慢慢消失,我冇食藥,靠自己嘅
我依家越食越好,感覺上好返8成
有無人食盧卡蜂蜜覺得有效?
呢兩日個肚唔脹就唔知做咩係咁響 個胃真係壞撚左
響嘅係小腸唔係胃,腸有空氣同液體,訓低就會咕咕聲,我都響左3,4個星期,依家少左8,9成,訓低間中先響

避免食產氣食物,咬野合埋個死人口,咬爛啲,訓覺都要畀啲意識合埋個死人口,食益生菌,日頭飲多啲水,訓前唔好飲咁多水
有無人有時係食完都好似覺得餓?
明明食飽無耐 好快有種肌餓感
但有時又會好滯
好多胃氣 都唔知想點
琴晚噯到訓唔著失眠 今日射左波去睇中醫
睇黎精神科都要轉藥 轉番啲會肥既強效藥
有冇試過轉下環境 有一排我都有類似嘅情況 之後去咗2個禮拜旅行 返到香港之後咩事都冇
我都好同意上面師兄所講 有時啲胃腸病係心理所致 係我細個嘅時候我媽子好緊張我派位 搞到經常肚劇痛 安排咗照腸鏡 醫生話冇問題 只係發現咗粒瘜肉 同肚痛冇關 順便割埋佢 醫生問我媽子有冇咩煩惱 媽子當然話擔心我派位個啲 醫生叫佢改善下,叫佢唔好咁擔心 係大概1個月我派咗位之後 啲痛就即刻冇曬

所以我個人建議如果有胃腸痛 睇完醫生冇咩改善又擔心嘅話可以去照胃腸鏡先 如果冇咩大礙可以從自己嘅心理或者生活習慣入手
你地有無試過腸胃脹氣脹到條腰好酸痛
要15+ 或以上先有效
有無邊隻推介 見有好多brand
想問呢啲益生菌係咪要上網訂先有 定普通藥房屈臣氏個啲就有得買 未買過呢啲supplement
https://ru83.pixnet.net/blog/post/201681835-iherb-probiotics-%e7%9b%8a%e7%94%9f%e8%8f%8c
益生菌有好多隻,要買啲啱用嘅
睇呢個網,買啱用,我都係跟之前啲巴打係iherb買,平過屈臣氏
勁食菠菜 好好屙好多屁
雖然係bk, 但都值得參考下
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23649853

有啲人得, 有啲唔得, 去iherb買Manuka health算抵啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞