有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

818 回覆
43 Like 0 Dislike
盡力試下

你最初好似話食血清素?
你睇左醫生確診係有病,自己又覺得控制唔到咪要食抗抑鬱/焦慮藥
未有睇醫生

依家試吓控制下情緒先,成日集中唔到同埋少少事就會好急好唔耐煩
又胃脹到飯都唔係好食到
有冇留意點解會脹?緊張壓力定係食過乜飲過乜?
壓力就一定有啲,諗緊會唔會係食飯坐姿唔好,同埋中午個餐同晚餐隔太耐所以成肚氣
主要要留意下食左乜飲左乜會觸發,例如豆類、薯仔、芋頭或者蛋、奶類食品,都有機會架

如果你驚兩餐隔太耐,不如試下係中間食一兩包梳打餅?
出街食得油就會消化唔到 嚴重仲會嘔
食粉麵就會瘋狂胃氣
甜野就會胃酸倒流
食香蕉又會胃痛+胃酸倒流
食蕃薯燕麥又會胃痛
到底可以食乜 好痛苦
試下呢隻早晚一粒食
有冇睇醫生
咩事食呢隻會好?
胃氣肚漲,iherb 買應該最平
睇咗照埋胃鏡 醫生話冇問題
試下食益生菌養下胃,同戒下口
我都有受呢個問題困擾好耐,做過一連串網絡research後,對於維他命B1嘅功效深信不疑,因為缺B1係會令大腦同腸胃之間嘅神經溝通變差,即係有食物落咗胃,個大腦都遲遲未識叫個胃分秘胃酸,於是消化差,吸收其他營養都差埋,而大腦唔識叫胃部入口嘅括約肌關上,就係胃酸倒流

而點解會缺B1,原來壓力同焦慮可以令腸胃吸收B1變差,一放食補充品去打破呢個惡性循環,生活亦要放鬆啲
有冇人知胃氣突然變多係咩原因?
平時都有胃氣 但近排越黎越多正常飲食 唔算高蛋白攝取
小弟同自己屋企人都有胃氣胃脹問題不過搵到位好犀利既中醫師,搵到原來係因為胃寒問題。胃寒原來會影響超多問題,喉嚨痛、眼紅、食慾不振。最後食左一星期藥就乜事都無。佢個套理論真係非常犀利,咁大個人都未聽過,戒生果涼茶,食多啲煎炸食物。雖然佢個套大家未必接受,但佢基本上解釋到都市人發病既原因。大家有興趣可以睇下佢啲文。

https://www.facebook.com/share/mfCWYfg1FUdHefTA/?mibextid=LQQJ4d
我覺得係個治療方向有問題,呢個醫師唔係淨係識中醫,佢係超熟生物學、西醫學、解剖學等等既野,佢好多野係用西醫學同生物學嘅嘢嚟解釋。我當年打完疫苗後皮膚出現問題。consult過有個幾出名既中醫學教授,佢話我係敏感,但又解釋唔到原因。每次搵佢都係食清熱為主既藥先,睇咗一年都無改善。係真係唯獨呢個醫師我食佢一星期嘅藥,然後過咗一個月敏感嗰個問題慢慢慢慢改善,去到而家直頭好返。佢嘅解釋就係當年疫苗嘅病毒入侵咗我嘅身體,而我嘅身體根本抵抗唔到呢種病毒,喺皮膚嗰度就出現咗紅腫同埋發炎。所以要了解個病情前,首先要知道點解人會發炎。睇完佢之後我慢慢明白根本就冇敏感呢回事。
食左隻益生菌大概20日,覺得幾有用

活得易健胃版,藍色果隻,初期每日一粒之後每日兩粒
戒口戒左幾個月 個胃都冇咩事諗住可以正常落去 點知突然中左新冠 個胃即刻收皮變到一食野就反胃作嘔 最壞既狀態 真係救命
益生菌係咪點都有啲幫助 諗住去日本旅行時順便買啲wakamoto 定大家有其他牌子推薦
我都好多胃氣最近好似越黎越嚴重,以前間唔中會覺得胃氣頂住,宜家已經去到每食完一餐都好多胃氣,頂住嗰肚好唔舒服,我驚再唔理會有咩大病 啲胃氣好似嗝極都有 除左胃氣無其他唔舒服,有無巴絲可以話我知我應該點做
有痛真係唔好Google
呢排左上腹有少少痛
一睇就話係胰臟癌
但平時唔煙唔酒
唔食甜野
搞到成個人成日諗
直接去睇醫生算鳩數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞