有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
冇照胃,焦慮可能有,但以前一般都係驚肚痛
今日已經屙左兩次 放哂啲氣係好事 問題係好快又吞過啲氣 唔知習慣左定乜 控制唔到
有得屙都好,呢排冇乜食嘢好似都冇乜野屙,啲尿仲幾黃,有冇人都係咁
我又係食半個吞拿魚包又ok
你有冇尿黃怕凍呢啲
唔飲水咪黃,飲多啲就白,但我好似有啲尿頻,夜尿,夜晚屙2,3次

又真係係比以前怕凍左
我以前因為成日飲茶,所以都幾多尿屙,依家轉左飲薑茶,可能唔太開胃又冇咁好飲啦,所以都冇以前飲得咁多,但又好似少左好多尿屙咁

怕凍就真係好明顯,成個絕症病人咁,早兩日仲襟緊棉被,係呢兩日先唔洗
我12月前日日奶茶,檸茶
Cls

不過上網睇話一兩片檸檬其實冇乜問題,太多先唔好

話時話奶都唔飲得,岩岩醒起
慢慢來,有進步啦。脾胃係要慢慢「養」嘅
少少米飯養胃,叻呀
點養先好
經過幾個星期,開始識同佢共存,係有感覺到好左啲
你知自己乜事啦,唔受得太多水果。
水果大部份係寒涼,食少啲呢啲嘢,慢慢養好脾胃就唔再有咁多胃氣,消化系統會好返

利:試過,花咗三四個月養返好脾胃,仲要早餐唔飲奶茶,唔食糯米/小麥製品
有咩建議食

依家根本唔知可以食乜,其實聽到個食字都驚,肚餓果陣食細細個提子包,但其實都驚有胃氣,不過都冇計,餓得滯仲衰,寧願食少少野咁

已經唔知可以點,覺得自己好撚廢好令老豆擔心
淮山實證胃痛幾次都有用
基本上一食就好番啲
不過難處理
水果淨係食平 提子 蘋果
柑橘類要避免 胃酸仲多
可唔可以分享下你嘅抗疫膳食清單
中醫係建議食淮山,但唔知點整
有1樣野好重要,你唔好因為胃唔舒服焦慮,覺得自己唔知有乜病就快死咁,唔好疑病。

我就係焦慮症疑病,幾個月前日日覺得暈唔知乜病就死咁,依家放開左懷抱,平常心面對,冇再頭暈同周身唔舒服
好困擾
食完嘢會Keep住胃漲漲咁頂住頂住打嗝
有便意但痾粒粒但一時又痾爛屎
覺得啲腸一時唔運作一時猛運作
我睇你打字,有焦慮症表現,越焦慮越衰
以前細個試過疑病症,就係成日話又暈又想嘔,果陣俾老豆屌到傻,話我唔想翻學所以詐病,入埋醫院做哂磁力共振都冇事,後尾唔知點樣又冇事翻翻學

不過我依家食唔落野肯定係真,我有好多野想食依家諗起都驚,雜扒餐、刺身

以前份人勁為食,點諗到有今日
因為已經個幾月冇好轉,而且好反覆,已經開始好心急,加埋新年就黎到,個報告再唔出我就冇醫生睇,咁我成個新年就冇藥食

其實依家都冇藥食,望就望自己做好啲唔好食錯野,同埋快啲有報告出
你應該中左焦慮症。
你有冇成日擔心啲未發生嘅事,成日覺得自己做錯決定,對自己的又要求高,好想可以控制好多野,啲野唔受控就會緊張,嬲之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞